Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Турция задължително ще има „гражданска конституция“

Ердоган: Турция задължително ще има „гражданска конституция“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция има нужда от нова конституция, която да замени сегашната, одобрена след военния преврат през 1980 г., предадоха турските медии.

Ердоган говори на събитие, посветено на 154-ата годишнина от създаването на Държавния съвет (висшият административен съд на Турция).

Настана време да проявим воля и да избавим народа ни от действащата конституция, която „носи духа на наследниците на 12 септември и е плод на преврата“. „Задължително страната ни ще има гражданска, свободна и всеобхватна конституция“, каза Ердоган, цитиран от държавната телевизия „ТРТ-Хабер“.

Той припомни, че на референдум през 2017 г. в Турция бяха приети поправки на конституцията, на базата на които днес в страната функционира президентска система на управление.
По думите му управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) многократно е предлагала да бъде приета нова конституция.

„Освен това предлагахме да бъде създадена комисия за обсъждане на проекта за нова конституция с еднакво представителство на всички партии, но всички наши опити бяха напразни заради несъгласието на опозиционните партии“, каза Ердоган.

Турският президент многократно е говорил за необходимостта от приемането на нова конституция до 2023 г., когато ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.