Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС отхвърля искането на Великобритания за предоговаряне на споразумението за Брекзит

ЕС отхвърля искането на Великобритания за предоговаряне на споразумението за Брекзит

Лидерите на 27-те страни – членки на ЕС, се противопоставиха на искането на британските власти за предоговаряне на споразумението за излизане на Обединеното кралство от блока, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

„Споразумението за излизане е най-доброто средство за гарантиране, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС в условията на ред. Предпазният механизъм (мярката за избягване на връщането на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия) е част от споразумението за излизане, а споразумението не подлежи на предоговаряне“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Заключенията на срещата на върха на ЕС от декември са много ясни по този въпрос“, припомни той.

Доналд Туск разговаря по телефона с държавните глави и правителствените ръководители на 27-те членки на ЕС, за да потвърди общата позиция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще говори днес в 16,30 часа българско време на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че постигнатото между Великобритания и ЕС споразумение за Брекзит е „най-доброто възможно споразумение и не подлежи на предоговаряне“,
Макрон, който участва на среща на върха на страните от Южното Средиземноморие в Кипър, призова британското правителство бързо да представи на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние „следващите етапи, които ще позволят да се избегне напускане без споразумение, което никой не желае, но за което все пак трябва всички да се подготвим“.

Ирландският външен министър Саймън Ковини припомни в „Туитър“, че „мрежата за сигурност бе договорена между ЕС и Обединеното кралство като политика, гарантираща избягването на твърда граница при всички положения“. По думите му е важно станалото вчера в Уестминстър да не промени това. Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.