Home»ЗДРАВЕ»Има ли универсална кръв?

Има ли универсална кръв?

Вече стотици години единствената употреба на този червей – тъмнорозов, мазен и негоден за ядене, е да се сложи на кукичката на въдицата. Но статусът на това безгръбначно е напът да се промени. Неговата кръв, според френски
изследователи, има невероятната способност да се зарежда с кислород.
Използването на тази кръв в медицината може да преобрази цялата наука, като осигури заместител на кръвта, който може да спасява човешки живот, да ускорява възстановяването след хирургическа намеса и да помага на пациенти с трансплантирани органи.
„Хемоглобинът на червея може да пренася 40 пъти повече кислород от белите дробове до тъканите, отколкото човешкият хемоглобин”, казва Грегъри Реймънд – биолог от Aquastream, рибовъден комплекс на крайбрежието на френската област Бретан. Предимство е и това, че тази кръв е съвместима с всички кръвни групи при човека.
От 2015 г. екипът на Реймънд работи съвместно с биотехнологичната фирма Hemarina в опит да осигури надеждно средство за производство на червеи. Aquastream осигурява вече по 1,3 млн. червеи годишно, като всеки от тях съдържа мъничко количество от ценния хемоглобин. „Започнахме практически от нула. Тъй като червеят досега не е бил изучаван, всички параметри трябваше да бъдат уточнени изцяло – от храненето до температурата на водата”, казва изследователката Гуен Еро.
Медицинският интерес към червея с латинско название Arenicola marina, датира от 2003 г., когато епидемията от болестта “луда крава” в Европа и епидемията от разпространение на ХИВ по света започна да се отразява на снабдяването с кръв. Проблем се оказва това, че животинският хемоглобин, като заместител на човешкия, може да предизвика алергична реакция и потенциално да увреди бъбреците. Хемоглобинът на червеите обаче се разтваря в кръвта и не се съдържа в червените кръвни телца, както е при човека. С други думи – кръвната група не е от значение, а структурата е почти като при човека.
През 2006 г. възможностите на хемоглобина от червеи бяха потвърдени на базата на голямо проучване. Учени в Роскоф извлякоха и пречистиха хемоглобин от червеи, уловени в околността, и ги тестваха върху лабораторни мишки. Гризачи-
те се повлияха много добре и нямаше никакви следи от имунна реакция, свързана с другите животински заместители. Ако се докаже, че е безопасна за хората, богатата на кислород кръв от червеи може да се справя със септичен шок – срив на кръвното налягане, което може да предизвика отказ на множество органи, и да помага за по-дългото съхра-
няване на органи за трансплантация.
Клиничните изпитания на кръвния продукт започнаха през 2015 г. През последните 10 години хемоглобин от червеи беше използван при 10 бъбречни трансплантации в болница в западния френски град Брест, а в момента 60 пациенти участват в изпитания на кръвния продукт в цяла Франция.
Свойствата на хемоглобина от червеи са свързани с това, че безгръбначното е в състояние да оцелява при екстремни условия – заровено в пясъка там, докъдето стига приливът. Червеят достига дължина до 25 см и има няколко външни хриле по тялото си. При силен прилив, потопени във водата, червеите натрупват запас от кислород, който по
удивителен начин им помага да оцелеят в продължение на 8 часа до отлива.
Всеки, който се е разхождал по пясъчен плаж, е виждал малките следи от червеите, които те оставят, докато излизат от убежищата си на 10 см под повърхността. Досега обаче те не са били отглеждани, а това се оказва трудно, защото прекарват живота си скрити.
Aquastream трябвало да се справи и с основния проблем – как да различава мъжките червеи от женските. След 9 месеца изпитания „50% от възрастните червеи оцеляха и голяма част от тях снесоха яйца”, посочва Еро. Ларвите са от около 1 мм, а когато станат 5 мм, ги прехвърлят в Hemarina.
Възможността за използване на извънклетъчен хемоглобин, извлечен от червеи, може да помогне при присаждане на кожа, за костната регенерация и да създаде универсална кръв. В бъдеще замразена кръв от червеи може да е ключова за осигуряване на кръв във военни зони или след бедствия. АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.