Home»ЗДРАВЕ»Имунотерапията е безопасна при диабет

Имунотерапията е безопасна при диабет

Имунотерапията е безопасна за лечение на диабет тип 1, сочи най-новото изследване по темата.
За диабет тип 1 имунотерапията се състои от молекули, които имитират проинсул пептид и британски изследователи решили да проведат нови експерименти за ефекта на терапията. Водещ автор на изследването е д-р Мохамад Аладж Али от Университетското училище по медицина в Кардиф, а негов колега е д-р Марк Пийкман, професор по клинична имунология в Кралския колеж в Лондон.
Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, защото Т-клетките на организма не разпознават панкреасните клетки, произвеждащи инсулин, и погрешно ги атакува, но малко изследвания са показали възможните ползи от имунотерапията в този случай, поради опасения, че може да го влоши.
Докато диабет тип 2 може да бъде предотвратен, първият вид обикновено е необратим, тъй като при него имунната система практически унищожава клетките в панкреаса. Обикновено то се появява за първи път в детска възраст и представлява около 5% от всички случаи на захарна болест.
Резултатите са публикувани в сп. “Science Translational Medicine”.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.