Home»АНАЛИЗИ»Изненадваща, но логична визита на Меркел в София

Изненадваща, но логична визита на Меркел в София

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети на 20 януари София по покана на българския премиер Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

На 17 януари заместник-говорителят на федералното правителство в Берлин Улрике Демер съобщи, че Ангела Меркел ще пътува на 19 януари за Париж, където ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. В центъра на срещата ще бъдат двустранните отношения, между които и 55-та годишнина от подписването на Елисейския договор, както и въпроси на европейската и международната политика. След срещата двамата лидери ще дадат пресконференция.

Прочутият Елисейски договор е сключен на 22 януари 1963 г. от френския президент Шарл дьо Гол и германския канцлер Конрад Аденауер. Той поставя нова основа на взаимоотношенията между Франция и Германия, които са смъртни врагове в две световни войни. Този документ има огромно значение и за европейския проект, чийто мотор стават Берлин и Париж.

На същия брифинг от канцлерството обявиха също така, че на следващата сутрин, 20 януари, канцлерката Меркел пътува за София и там ще се срещне с българския министър-председател Борисов. На тази среща ще се обсъди преди всичко българското председателство на Съвета на ЕС.
Изненадваща, но логична визита

Посещението на Меркел у нас е изненадващо, логично и важно

Изненадващо е, защото бе обявено сякаш в последната минута (на 17 януари). Това се обяснява с факта, че Меркел е в тежки коалиционни преговори със социалдемократите за съставяне на голяма коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлерката в чужбина са концентрирани до най-необходимите.

Логично е, защото Германия има нужда да даде знак към Европа, председателстващата ЕС България и региона. Освен това очевидно Меркел иска публично да потвърди добрите си отношения със София. Берлин трябва и със сигурност ще използва посещението в България, за да артикулира европейската си политика, независимо от критичната ситуация по съставянето на управляващата коалиция.

Важно е за България да получи потвърждение от Германия за балканската си политика и приоритетите на председателството. В този аспект е важно какво ще чуе Борисов от Меркел за поне три главни въпроса – отношенията с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите отношения на България и Република Македония.

По отношение на нелегалната миграция има очевидна промяна в позицията на Германия. Това стана видно особено след срещата на Меркел с австрийския канцлер Себастиян Курц, на която стана ясно, че двете страни ще работят за „по-силни граници“. А границата на ЕС е… България!!!

Хронология на официалните срещи Борисов-Меркел, без срещите в Брюксел

22.09.2008 г.

Посещение на кмета на Столична община Бойко Борисов в Берлин за разговори с федералния канцлер г-жа Ангела Меркел.

24-26.01.2010 г.

Посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Германия по покана на федералния канцлер Ангела Меркел, придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

11.10.2010 г.

Посещение в България на федералния канцлер Ангела Меркел по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

18.01.2012 г.

Посещение на министър-председателя на България Бойко Борисов при федералния канцлер Ангела Меркел с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на икономиката Трайчо Трайков.

14-15.12. 2014 г.

Министър-председателят Бойко Борисов на работно посещение при федералния канцлер Ангела Меркел, срещи и с председателя на Бундестага Норберт Ламерт, с представители на парламентарната група на ХДС/ХСС, както и с председателя на фондация „Конрад Аденауер” Ханс-Герт Пьотеринг. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.