Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Меркел: Политиката на Ердоган е неприемлива

Меркел: Политиката на Ердоган е неприемлива

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува политиката на Турция по отношение на мигрантите, предаде БГНЕС.

Тя заяви, че разбира предизвикателството, пред което е изправена Турция по отношение на ситуацията в Идлиб и че президентът Реджеп Ердоган очаква повече помощ от Европа. Това недоволство, обаче, не трябва да бъде за сметка на бежанците – хората са доведени до ситуация, при която са принудени да отидат на границата, където на практика попадат в задънена улица. Това е абсолютно неприемливо, категорична е Меркел.

Германските медии съобщават, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за изпълнение на споразумението за бежанците с Европейския съюз. В свое изявление в Брюксел тя подчерта, че пропускането на хора през границите не може да бъде отговор на ситуацията в потъналата в гражданска война Сирия.

Във връзка с изострената ситуация на турско-гръцката граница, Партията на зелените и Лявата партия в Германия призоваха страната незабавно да приеме повече мигранти. От „Алтернатива за Германия“ пък се обявиха за затваряне на националните граници.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.