Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Изселниците в Турция са най-активни за изборите в България, най-много заявления за гласуване

Изселниците в Турция са най-активни за изборите в България, най-много заявления за гласуване

Общо 50 865 заявления за гласуване в чужбина са подали наши сънародници за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Това показват данните на сайта glasuvam.org. Срокът за подаването им изтече на 6 септември. Желание да упражнят правото си на вот са изразили сънародниците ни от територията на 77 държави.

Отново най-голяма активност демонстрират изселниците в Турция. От южната ни съседка са постъпили повече от половината заявки – 26 019. Следват българите във Великобритания, които са се отчели с 4872 заявления, в Германия – 4448 и САЩ – 2271.

На вота през октомври ще бъдат разкрити най-малко 734 секции, тъй като това е броят на избирателните секции, които се разкриват „служебно“ по данни от предишните избори. Това обяви външният министър Николай Милков по-рано тази седмица.

Трайна е тенденцият на спад на постъпващите заявления преди изборите. За вота през ноември м.г. бяха 56 870, а за с.г. – 71 242. Причината е, че по-голямата част от секциите в чужбина вече се откриват автоматично – на места, където на избори през последните 5 години са гласували поне 100 избиратели. Заради този подход, който беше въведен в Изборния кодекс през 2021 г., отслабва интересът на много българи в чужбина да пускат заявления – те знаят, че така или иначе секция в населеното им място ще има, ако са гласували достатъчно хора на предния вот.

Това обаче затруднява секционните избирателни комисии – в чужбина избирателен списък няма и подадените заявления помагаха да се образува нещо подобно на такъв списък. Иначе комисиите трябва да вписват на ръка избирателите в изборния ден, което забавя гласуването.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.