Home»ЗДРАВЕ»Кльощавите крака са сигнал за здравословни проблеми

Кльощавите крака са сигнал за здравословни проблеми

Много слабите крака са сигурен показател за проблеми със здравето, установиха учени от университета в германския град Тюбинген. Хората с такава особеност на телосложението са предразположени към сърдечносъдови заболявания.
Експертите извършваха наблюдения върху 981 доброволци. Всички те бяха тествани в съответствие със стандартните параметри за метаболитен синдром. Този синдром включва редица характерни отклонения – наличието на висцерални мазнини (в областта на талията), намаляване на чувствителността към инсулина, нарушения в обмяната на веществата и повишено кръвно налягане. Оказа се, че 18 доброволци са имали симптоми на метаболитен синдром, макар теглото им да е било в нормата. Единствената обща черта била изключително тънките крака. Може тази особеност да е свързана с генетични фактори, водещи до неравномерно разпределение на мазнините.
Учените говорят и за липодистрофия – патология, при която мазнините просто не се формират. Това също може да е причина за непропорционалната кльощавост. Възможно е тази патология да повишава опасността от сърдечносъдово заболяване.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.