Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мадлин Олбрайт: Полша и Унгария заплашват Европа с фашизъм

Мадлин Олбрайт: Полша и Унгария заплашват Европа с фашизъм

Европейските страни отново рискуват да се превърнат във фашистки диктатури. Заплахата за демокрацията е много сериозна в Унгария на премиера Виктор Орбан. Подобни тенденции се наблюдават в Полша, Италия и дори Германия.

Това заявява в интервю за вестник „Свенска дагбладет“ Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ (1997-2001 г.) в администрацията на президента Бил Клинтън.

„Фашизмът не е идеология, а процес“, заявява Олбрайт.

Според нея най-всеобхватно този процес в момента се наблюдава в Унгария на Орбан. „В много отношения той се идентифицира с мнозинството за сметка на малцинството, което мисли по друг начин“, добавя тя.

„Миграционната политика на Орбан и в разрез с политиката на такива европейски страни, като Германия и Швеция. Той създаде нова съдебна система, която се управлява от правителството. И той е все по-критикуван от правозащитните организации заради действията на неговата дясна партия ФИДЕС, която разрушава и без това отслабналата демокрация“, отбелязва първата жена държавен секретар на САЩ.

„Това, което Орбан направи в Унгария, повлия и на Полша. То се прояви като неуважение към съдебната система“, подчертава Олбрайт. В силно разделената Полша независимото правосъдие може всеки момент да се срине. Новото популистко правителство на Италия също гледа с интерес реформите на Орбан.

„Но най-голяма тревога, отчитайки нейното минало, предизвиква Германия“, заявява Олбрайт, имайки предвид нарастващото влияние на „Алтернатива за Германия“. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.