Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Макрон: Европа е в голяма опасност

Макрон: Европа е в голяма опасност

Френският президент Еманюел Макрон призова гражданите на Европейския съюз да защитят застрашената Европа с гласовете си на европейските избори през май, предадоха „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.

В авторска статия, която ще бъде публикувана на 5 март в медии във всичките 28 страни от ЕС, френският президент пише: „От Втората световна война Европа насам никога не е била по-необходима, отколкото е сега. И никога не е била по-застрашена.“

Като символ на проблемите, сполетели Европа, Макрон посочва Брекзит. Според него „лъжи и безотговорност“ са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца, пише БТА.

Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, „които не предлагат нищо“, на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.

За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика „конференция за Европа“, която да предложи „всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите“.

Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до „европейски ренесанс“:

– създаване на „европейска агенция за защита на демокрациите“, която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;

– забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;

– криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;

– ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността;

– създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предостоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;

– Европейският съюз да подготви „договор за отбрана и сигурност“, който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО;

– въвеждане на „социален щит“, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място.

Френският президент пише, че Европа, където бе създадена социалната сигурност, трябва да създаде социален щит за всеки работещ, от изток на запад и от север на юг, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна.

ЕК подкрепя вижданията на Макрон и отбелязва, че самата тя е автор на повечето предложения

Европейската комисия приветства днес предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за промени в ЕС и отбеляза, че самата тя е автор на повечето от изложените идеи.
От 2014 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и неговият екип работят за европейското възраждане, заяви говорител на институцията. „В тези усилия имахме постоянната подкрепа на Франция и президента Макрон“, добави той.

По неговите думи някои от идеите на Макрон съвпадат с предложенията на ЕК – за усилена охрана на външните граници на ЕС, за укрепване на агенцията за миграцията, за обособяването на общ бюджет за проекти в отбраната, за проверка на външните стратегически инвестиции, за защита на изборите от външно влияние и за пълна прозрачност на финансирането на партиите.

Говорителят посочи също предприетите усилия за защита на интернет от разпространението на терористична пропаганда, въвеждането на правила за равно заплащане за еднакъв труд, действията в областта на енергийния преход. Той отбеляза, че ЕС вече разполага с агенция за храните.

„За европейското възраждане ЕК и Франция водят една и съща борба. Всяко обсъждане на възможността за преразглеждане на европейските договори е обща работа на държавите от ЕС“, допълни говорителят.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.