Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Министър: Турция планира да реализира проекта за енергиен хъб в рамките на година

Министър: Турция планира да реализира проекта за енергиен хъб в рамките на година

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че се планира проектът за създаване на енергиен център на територията на Турция да бъде осъществен до една година, съобщи „Дейли сабах“.

„Въпросът трябва да бъде оценен отделно от правна, търговска и техническа гледна точка“, каза Дьонмез пред журналисти при посещение на съоръжението за преработка на природен газ във Филиос в турския черноморски окръг Зонгулдак.

Дьонмез уточни, че такъв енергиен хъб няма да разчита само на руски газ и че източниците ще бъдат диверсифицирани, пише БТА.

„Водим преговори както с Русия, така и с други страни доставчици,“ подчерта Фатих Дьонмез.

„Има нужда от нови договори за газ, който да се изнася и продава в Европа“, допълни той, отбелязвайки, че все още не е сигурно кои ще бъдат тези нови доставчици и купувачи.

Руският президент Владимир Путин предложи през октомври Турция да стане център за газови доставки, след като през септември газопроводът „Северен поток“ под Балтийско море бе повреден от взривове. Идеята бе подкрепена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано този месец на тристранна среща на върха с колегите си от Азербайджан и Туркменистан Ердоган подкрепи създаването на нов газопровод, който може да намали зависимостта на Европа от руски газ, свързвайки богатия на енергоносители Туркменистан със съществуващия тръбопровод между Азербайджан и Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.