Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция планира да транзитира природен газ и за други страни през България

Турция планира да транзитира природен газ и за други страни през България

„Споразумението, което подписахме с България в газовата сфера, ще позволи доставки на природен газ не само за България, но и за други страни в региона през България“. Това заявява министърът на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез, цитиран от турския в. „Хюррийет“.

Във вторник Булгаргаз и турската енергийна компания „Боташ“ (BOTAS) подписаха споразумение за достъп на българската компания до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен природен газ на южната ни съседка със срок от 13 години и количества от 1,5 млрд. куб. м годишно.

В статията, публикувана днес, Дьонмез е цитиран да казва също, че в споразумението е включен и газопреносният ни оператор „Булгартрансгаз“. Информация за това от страна на българската компания към този момент няма, пише БТА.

„И двете страни подготвят своята инфраструктура, за да предоставят услуги една на друга в това отношение. Ще има средно 1,5 милиарда кубични метра газ на година. Това означава търговия с газ от почти 20 милиарда кубични метра за 13 години. Всъщност сътрудничеството ни с България в енергетиката е отдавна, защото първият природен газ дойде в Турция по трасето през Украйна, Румъния и България. Тази линия (Трансбалканският газопровод – бел. ред.) обаче не работи от две години. Сега системата ще работи в реверсивен режим. Ще можем да предоставяме услуги на всички европейски страни в този регион, особено на България“, обясни Дьонмез.

„Имаме план за създаване на център (хъб – бел. ред.) за търговия с газ. Ние завършихме нашата физическа инфраструктура. Това споразумение всъщност е първият плод на тези усилия. Сега, в съответствие с тези цели, ще има пренос на газ от България за други страни“, посочи още турският енергиен министър.

В момента Турция получава природен газ от 15 държави през няколко тръбопровода и терминали за втечнен природен газ.

Вчера Дьонмез беше в Скопие, където заяви, че е възможно да бъде подписан меморандум за газови доставки в Република Северна Македония. В момента единствената газова връзка на Република Северна Македония е с България.

Дьонмез обяви още, че през февруари ще бъде организирана газова конференция в Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.