Home»АНАЛИЗИ»Мухаррем Индже внася нов стил в турската политика

Мухаррем Индже внася нов стил в турската политика

Мухаррем Индже, кандидат-президентът на водещата опозиционна сила в страната – социалдемократическата Народнорепубликанска партия (НРП), внася нов стил в турската политика от началото на кампанията, след като бе номиниран от лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Първото, което Индже направи, след като беше номиниран, е да отиде на петъчната молитва миналата седмица в историческата джамия “Хаджи Байрам” в столицата Анкара. Това може да е подразнило някои върли секуларисти в НРП, които може би смятат демонстрирането на религиозни вярвания за нарушаване на кемалистката традиция. Но това е Индже, такъв, какъвто е в истинския живот, той не се преструваше. Като училищен преподавател от град Ялова в Западен Анадол, произхождащ от традиционно семейство на НРП, той отдавна е твърд последовател на Мустафа Кемал Ататюрк, а също и вярващ мюсюлманин: типичен светски турчин мюсюлманин.

Второто нещо, което направи след своето номиниране, беше посещение в Анъткабир – мавзолея на Ататюрк, за да покаже почитта си.

Още щом бе избран за кандидат, в социалните медии започнаха да се разпространяват видеозаписи, на които той бе заснет да носи селски каскет и да играе „зейбек“ (фолклорен танц, изпълняван и от турци, и от гърци от двете страни на Егейско море) с група жени. Видеото може би бе разпространено, за да покаже колко обикновен човек е Индже, но то бе заснето на сватбата на сина му, където той танцува съвсем естествено. Оказа се, че записът е добър предизборен материал за него, показвайки го в естествена и неподправена светлина.

После Индже обяви, че ще направи посещения в знак на вежливост при всички свои съперници за президентския пост, за да им пожелае късмет. Това не беше проблем за Мерал Акшенер, лидерката на дясната „Добра партия“, която вече се бе договорила да се съюзи с НРП за парламентарните избори, които ще се състоят в същия ден като президентските – 24 юни. Същото се отнася и до Темел Карамоллаоглу, лидерът на консервативната Партия на блаженството, който попада в същия съюз.

Проблеми обаче би могло да изникнат с други двама лидери. Първият е президентът Реджеп Тайип Ердoган, кандидат на коалицията между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели и малката националистическо-религиозна Партия Велик съюз. (Ердоган в крайна сметка се срещна снощи с Мухаррем Индже, бел.ред.)

Вторият възможен проблем би могъл да е със Селяхаттин Демирташ, кандидата на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), тъй като той се намира в затвора от повече от година като бивш съпредседател на партията заради обвинения в подпомагане на тероризма чрез подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК). Ако Кълъчдароглу беше този, който бе казал, че ще посети Демирташ, той щеше да е заплашен от обвинения за „сътрудничество с терористите“ с удари под кръста по Кълъчдароглу, като се има предвид алевийския му произход.

Нищо не се случи обаче, когато Индже заяви това. Министърът на правосъдието Абдюлхамит Гюл каза, че разбира, че това ще е посещение от вежливост и че ще получи разрешение.

Междувременно, на 8 май, в обръщение пред парламентарната група на ПСР, Ердоган заяви, че е бил объркан дали да разглежда като своя опозиция в президентската надпревара Кълъчдароглу или „бедния човек, когото той лансира“, имайки предвид Индже, който отговори незабавно, като каза, че се гордее да е беден човек, а не „някой сенчест“.

На 9 май Индже посети Демирташ в Одрин и държа реч на митинг там след посещението в затвора. В Одрин кандидатът на НРП заяви, че разчита на младите хора, особено на жените в Турция, за по-добро бъдеще.

„Нямам проблем със забрадките“, каза още той, визирайки предишния твърд подход на НРП срещу носенето на забрадки в държавните учреждения. Самият Индже също има жени в семейството си, които носят забрадки. „Носете ги, където искате. Няма да позволя на никого обаче да ги използва за политически цели“.

Като обяви, че Ердоган му е насрочил среща вечерта (на 9 май), Индже отново засегна определението „беден човек“, дадено му от Ердоган: „Като син на бедния шофьор на камион Шериф“, каза Индже пред множеството, „ви обещавам, че няма да забогатея, преди вие да забогатеете“.

„Хюррийет дейли нюз“/БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.