Home»АКТУАЛНО»Над 20 000 са вече заразените с коронавируса

Над 20 000 са вече заразените с коронавируса

Броят на пациентите, заразени с коронавируса в Китай, достигна 20 438, а починалите вече са 425, информираха световните агенции.

За още над 23 200 души има подозрения, че може би са заразени. До момента от болниците са изписани вече 632 души.

Броят на заболелите в Китай е нараснал с 3200 за изминалото денонощие, а броят на починалите – с 64. Състоянието на близо 2800 се оценява като тежко, а други 171 300 души са под карантина.

По последни данни над половината от заразените са в провинция Хубей, чийто административен център е град Ухан. В столицата Пекин са потвърдени 212 случая, а в Шанхай – 203, уточнява ТАСС.

Освен в Китай заболяването е регистрирано в още 23 държави.

Китай се съгласи да позволи на американски здравни експерти да пристигнат в страната като част от мисия на Световната здравна организация за проучване и борба срещу разпространението на вируса, предаде Ройтерс.

Американските власти вчера съобщиха за втори случай на предаване на коронавируса в САЩ и представиха по-подробни планове за проверка на пътниците, връщащи се от Китай.

Пътниците, пристигащи в страната с граждански авиокомпании, ще бъдат насочвани към някое от 11 летища за допълнителна оценка на здравето им. Ако покажат симптоми на заболяването като висока температура американските граждани и чужденци, изключени от забраната, обявена миналата седмица, ще бъдат пренасочвани за медицински преглед и няма да им бъде позволено да продължат пътуванията си. Полетите с евакуирани служители на Държавния департамент ще кацат във военни бази и пътниците ще останат под карантина 14 дни след напускането на Ухан.

Засега заболелите в САЩ са 11.

Австралийци, евакуирани от Ухан, пристигнаха на Великденския остров, където те ще останат за периода на карантината.

Самолет с 243 пътници, 14 души екипаж, четирима пилоти и представители на здравното министерство, кацна във военна база на около 1200 км северно от Пърт, след което хората бяха превозени с два по-малки самолета на Великденския остров.

Русия обяви, че отлага годишния инвестиционен форум в Сочи, който трябваше да се проведе идната седмица, заради епидемията.

Форумът, обикновено посещаван от високопоставени политици и чуждестранни инвеститори, бе планиран за 12-14 февруари.

Вчера Русия обяви, че може да депортира чужденци, дали положителен резултат за коронавируса, а военни самолети ще евакуират гражданите й от Хубей. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.