Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Над два милиона души нови бежанци от началото на годината

Над два милиона души нови бежанци от началото на годината

Над 2 милиона души са били принудени да напуснат страните си през 2017 г. Това съобщи вчера в Женева на откриването на 68-ата ежегодна сесия на Изпълнителния комитет на Върховния комисариат на ООН за бежанците ръководителят на това ведомство Филипо Гранди, цитиран от ТАСС, пише БТА.

„Тези хора често са болни, травмирани и гладни, намират се в отдалечени населени места, страдащи от нищета и недостатъчно развитие“, каза Гранди.

Той допълни, че в края на 2016 г. е имало 65,6 милиона вътрешно разселени лица в света и че в последните пет години тенденцията е този брой да нараства.

Сирия е страната с най-много бежанци и вътрешно разселени лица, каза върховният комисар. „Цивилните понасят основния удар от военните конфронтации в ключови стратегически населени места като Ракка и Дейр аз Зур“, каза той и подчерта, че без политическо уреждане на конфликта прогресът към стабилност ще е откъслечен и ограничен.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.