Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Норвегия ще закриля симпатизантите на Движение Гюлен

Норвегия ще закриля симпатизантите на Движение Гюлен

Норвегия ще закриля т.нар. гюленисти, които бягат от репресиите в Турция. Съгласно разпоредба на Министерството на правосъдието и обществената сигурност на Норвегия на симпатизантите на Движение Гюлен, които идват от Турция или от друга страна, ще се дава закрила и ще им се улесняват административните процедури. Това се налага поради растящия брой на търсещи закрила в страната симпатизанти на Движение Гюлен (Движение Хизмет), пише fromturkey.no. В издаденото на 12 октомври разпореждане се посочва, че симпатизантите на Движение Гюлен ще получат закрила в рамките на Закона за бежанците, ако докажат, че принадлежат или имат отношение към Движението или поради това се намират под заплаха да станат обект на насилие.

Причина за обявената закрила за Движение Гюлен Дирекция „Имиграция“ в Норвегия посочва исканата такава закрила от страна на появилата се нова човешка група, след интензивната смяна на политическата обстановка в Турция и нарушаването на човешките права. Основа за разпореждането е предложението на Дирекция „Имиграция“ към Министерство на правосъдието и обществената сигурност на Норвегия, където се посочва, че: „Хората които имат връзки с групата на Фетхуллах Гюлен са изправени под риска да бъдат преследавани и изтезавани. На тези хора трябва да им се даде закрила в рамките на Договорa за миграция, защото са изправени пред риска да бъдат задържани, арестувани, осъдени и изтезавани“. Освен това се посочва, че повечето от искащите закрила от Норвегия симпатизанти на Движение Гюлен са учители от Турция или други страни и хора с различни професии.

Министерство на правосъдието и обществената сигурност на Норвегия реши да разглежда индивидуално искащите закрила от страната гюленисти и ако отговарят на критериите, да им се даде такава закрила. До май 2017 година 87 симпатизанти на Движение Хизмет са поискали закрила от Норвегия, но властите в страната посочват, че числото в бъдеще ще нарастне.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.