Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»НЦЦ: Мафиотски структури контролират проверките на границата между България и Турция

НЦЦ: Мафиотски структури контролират проверките на границата между България и Турция

Босовете на тази престъпна схема сменят луксозните си коли като тениски, пише НЦЦ за скандала с т.нар. „златен гьол“ на „Капитан Андреево“. Дълго време ЕК си е затваряла очите за случващото се там, посочва изданието.

Европейската комисия си е затваряла очите за контрола на храните на българо-турската граница, който е бил поверен на фирма, свързана с българската мафия. Това се твърди в публикация на неделното издание на швейцарския “Нойе Цюрхер Цайтунг” (НЦЦ).

Обширният разследващ материал описва скандала, свързан с т.нар. златен гьол между Европа и Турция.

Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който е разкрил аферата, се движи с охрана и почти не може да бъде видян на публично място, посочва авторката Аделхайд Вьолф. “Това е така, защото Христанов се е сблъскал с мафията, разкривайки как тя си сътрудничи с властите в най-бедната страна в ЕС.”

Какви храни влизат в Европа

„Капитан Андреево“ е една от най-големите входни врати към ЕС, пише швейцарското издание. Всеки ден около 2500 камиона от Турция, натоварени с плодове, зеленчуци и всякакви други стоки, преминават през този ГКПП на път за Европа. Всички те се дезинфекцират, проверяват, а транспортираните храни се изследват на случаен принцип. Христанов обаче открил, че нещата не се правят както трябва.

През 2021 г. само шест тона храни са били отхвърлени поради прекомерно замърсяване с пестициди. Само през юли 2022 г. те вече са били 22 тона, пише по същата тема и швейцарският „Клайн репорт“.

Контролът върху пестицидите не е бил извършван от години или е бил извършван некачествено. Така хранителни продукти с неприемливи концентрации на замърсители влизали в ЕС, а вероятно и в Швейцария. Според Христанов групата, печелила от мафиотската схема, включва около 30-50 души в Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), трима мафиотски босове и около 50-60 души, които са им помагали. „Тези, които са на върха, имат коли за 200 000 евро и могат да си позволят къща на езерото Комо в Италия. Те си купуват ролсройсове, както вие си купувате розова тениска“, цитира НЦЦ Христанов.

Рекордни сиви печалби?

Фирмата, извършваща граничните проверки – „Интерпред Юролоджистик“, е печелела по 750 евро от камион. За 10 години тя е касирала около 1,5 млрд. евро, сочат изчисленията на бившия земеделски зам.-министър.

Схемата, действала до май тази година, е описана подробно с позоваване на българските медии. Твърди се, че централна фигура в нея е бил Размиг Чакърян-Ами, свързан с Красимир Каменов-Къро. Последният, от своя страна, е смятан за дясната ръка на Христофорос Аманатидис-Таки – капо ди тути капи“, по думите на Христанов.

Швейцарското издание посочва още, че седмичникът „Капитал“ и Антикорупционният фонд са дали гласност на съмнителните практики на границата още през 2015 г. и 2019 година.

И Христанов, и бившият премиер Кирил Петков нямат доверие в институциите в страната и съдебната система и са се обърнали към Европейската комисия за извършване на проверка на предполагаемата афера. Докладът за граничния контрол на българо-турската граница на ЕК ще бъде публикуван през следващите седмици, е заявила говорителка на ЕК пред НЦЦ.

Съдебната битка за стопанисването на “златния гьол” на границата между Европа и Турция още не е приключила, се казва още в публикацията на швейцарското издание. „Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.