Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Обещаха 228 милиона долара помощ за рохингите

Обещаха 228 милиона долара помощ за рохингите

На донорска конференция в Женева ООН бяха обещани 228 милиона долара за оказване на помощ на бежанците рохинги в Бангладеш, предадоха световните агенции.

Общо 35 донора са обещали да подпомогнат инициативата, сред които са ЕС и саудитска кралска фондация. ООН бе отправила призив до февруари догодина да бъдат събрани 434 милиона долара за оказване на помощ на мюсюлманите рохинги, избягали от Мианма в съседен Бангладеш.

Същевременно премиерът на Канада Джъстин Трюдо назначи специален пратеник за Мианма, предаде Франс прес. Емисарят Боб Ре ще има за задача да накара лидерите на Мианма да разрешат криза с рохингите.

Около 900 000 рохинги, които изповядват исляма, избягаха от Мианма в Бангладеш, за да се спасят от насилието, на което са подложени в щата Ракхайн, в който живееха. В Мианма рохингите са третирани като чужденци. Мюсюлманското малцинство са жертва на дискриминация, нямат право да пътуват и да се женят без разрешение на властите. Рохингите нямат достъп до пазара на труда, нито до обществените услуги като образование и здравеопазване.

Миналия месец Джъстин Трюдо призова мианмарската лидерка Аун Сан Су Чжи да сложи край на насилието срещу рохингите, станало причина за масовото им бягство към Бангладеш. Аун Сан е почетна гражданка на Канада и е Нобелов лауреат за мир, припомня агенцията. Тя е подложена на критики заради позицията й относно кризата с рохингите в Мианма.

Днес САЩ обявиха наказателни мерки срещу Мианма заради рохингите, предадоха световните агенции. Подразделенията и офицерите от мианмарската армия, участващи в операциите в щата Ракхайн няма да могат да получават военна помощ от САЩ. Освен това САЩ разглеждат възможността за приемането на санкции срещу лицата, отговорни за насилието в щата Ракхайн, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Тя отбеляза, че Вашингтон подкрепя прехода на Мианма към открито и демократично общество, но в същото време САЩ са дълбоко обезпокоени от събитията в Ракхайн, в частност от жестокостите, проявени по отношение на рохингите и смятат, че е крайно време виновните за това лица да бъдат подведени под отговорност.

Рохинга е езикът, на който се говори в Мианмар в крайбрежния район от делтата на река Иравади до границата с Индия.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.