Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН: Над 1 милион уйгури са задържани в лагери в Китай

ООН: Над 1 милион уйгури са задържани в лагери в Китай

Смята се, че над един милион души са задържани в „центрове за борба с екстремизма“ в Западен Китай, заяви Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес, пише БТА.

Комисията изрази сериозно безпокойство по сигналите за задържане на етнически уйгури и членове на други мюсюлмански малцинства, които „в името на борбата с религиозния екстремизъм и поддържането на социалната стабилност са превърнали Синцзян-Уйгурския автономен район в нещо приличащо на огромен концлагер, обвит в тайнственост“, заяви заместник-председателката на комисията Гей Макдугал в Женева.

„Други 2 милиона души са принудително изпратени в т.нар. превъзпитателни лагери за политическа и културна индоктринация“, каза тя на заседание, посветено на положението в Китай.

“Повечето от задържаните нямат повдигнати обвинения, нито са били изправяни пред съд”, отбеляза тя.

Макдугал не посочи източниците си, но споменатите от нея бройки отговарят на тези в доклад на Мрежата на китайските правозащитници, който е предоставен на комисията на ООН. Други организации обаче дават далеч по-ниски числа, отбелязва ДПА.

Според “Хюман райтс уоч” в китайските центрове за политическо превъзпитание има „най-малко десетки хиляди“ души, а според “Амнести интернешънъл” в Китай са задържани „най-малко десетки хиляди, а според някои източници стотици хиляди“ уйгури.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.