Home»АНАЛИЗИ»Посланието не е само към Кълъчдалоглу, какво се крие зад посегателството?

Посланието не е само към Кълъчдалоглу, какво се крие зад посегателството?

Опитът за линчуването на лидера на най-голямата опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу в турския град Чубук, област Анкара, който участваше на погребалното шествие на загинал войник е основната тема днес в дневния ред на Турция.

Общият извод, който се налага от анализите и коментарите по темата е, че посегателството носи почерка на организирано деяние.

Колумнистката от сайта „Artı Gerçek“ Инджи Хекимоглу изтъква, че би било погрешно да се мисли, че това посегателство е послание само към партньорите в коалицията „Национален алианс“ (в която освен РНП участват още три партии) и демократичната общественост. „От всички детайли става ясно, че това посегателство е много добре организирано деяние“, пише Инджи Хекимоглу.

Хекимоглу подчертава, че случаят надхвърля рамките на някаква заплаха и подозира, че това по-скоро е опит за убийство. Хекимоглу се позовава на думите на Левент Гьок от РНП, който казва: „Още от самото начало имаше нещо странно. Сякаш някои групи от хора бяха внедрени сред тълпата. Ние бяхме насочени към областта, в която се намираха тези групи. Останалите участници в протокола бяха зад траурното шествие.“

„Това не е ли същото, когато хората бяха насочени само към един изход пред анкарската гара (става дума за атентата на 10.10.2015 г. в турската столица, при който загинаха над сто души- б.р.)?”, пита журналистката.

„Ако погледнем назад в миналото, такива бяха и случаите в Мадъмак, когато се скандираше „Изгорете тази къща, изгорете я!“; случаите в Сивас, Мараш, Чорум…

И всички тези деяния бяха дело на организираните официални-цивилни сили в държавата, които останаха в сянка.“, отбелязва Инджи Хекимоглу.

Инджи Хекимоглу изтъква, че посегателството в Чубук е малка репетиция, загатваща за следващи деяния. Тя обръща внимание на думите на деец от Партията на националистическото движение, (която е в коалиция с управляващата Партия на справедливостта и развитието „Народен алианс“ – б.р.), който преди местните избори заяви: „Намерението на Републиканската народна партия не е да спечели общините и да служи на хората, техният лидер заявява, че ще има преход към демокрация и ще бъде свален едноличният режим. Това е целта им. Те ще се опитат да постигнат това. Ние не трябва да им го позволяваме.“

Авторката напомня и думите на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, който каза: „Да охладим нагнетеното желязо, но да не бъдем равнодушни към прегряващите заплахи.“ Според журналистката с тези думи Бахчели дава твърд отговор на президента Ердоган и същевременно подкрепя една определена клика в средите на ПСР.

„Проблемът е по-дълбок. Видно е, че битката в управленските среди, дори вътре в ПСР ще бъде определяща не само за решението на Висшия изборен съвет, но и за събитията, които ни очакват в следващите дни. Посланието, което идва от определени среди в държавата е ясно. Важното е как РНП ще отговори на това послание. Дали партията ще защитава решително политиците от ново поколение в лицето на Имамоглу, или ще се оправдае прогнозата на Джем Кючюк, която казва: „Не се занимавайте с Имамоглу. Него ще го довърши самата РНП.“, пише Инджи Хекимоглу.

Друг колумнист от сайта „Artı Gerçek“ Йетварт Данзикян се позовава на публикацията си, написана ден преди посегателството срещу Кълъчдароглу и търси отговор на въпроса: „Истанбул ли е единствената грижа на новите дванайсетосептемврийци?“ (на 12 септември 1980 г. е извършен военен преврат в Турция – б.р.).

„Когато прегледах първите страници на вестниците в неделя сутрин, в погледа ми се наби логото, изготвено по повод 100-годишнината от 19 май 1919 г. (на 19 май 1919 г. Ататюрк повежда борбите за национално освобождение – б.р.)“, отбелязва авторът.

„Последната нула на числото 100 беше стилизирана така, сякаш напомняше за безкрайност, не блестеше кой знае с каква креативност, но не знам защо цветът, духът, идеята на логото ми напомни за онова, лого, което беше изработено след 12 септември 1980 г., по повод 100-годишнината от рождението на Ататюрк. Това сякаш ни напомня по всяко време в какъв режим живеем. Наистина онова лого беше идентично с режима след 12 септември. После осъзнах, че тези спомени не са напразно. Защото с всеки изминат ден коалицията „Народен алианс“ (образувана от ПСР и ПНД) добива образа на режима от 12 септември 1980 г. Тук не визирам начина, по който те дойдоха на власт, а начинът им на пребиваване във властта и усвояването на манталитета на режима от дванайсетосептемврийския режим.“, пише Йетварт Данзикян.
В статията си относно посегателството срещу Кълъчдароглу Данзикян прави още сравнения с периода след преврата на 12 септември 1980 г. и подчертава, че опитите за касиране на изборите под претекст, че хората, отстранени от длъжност с декрет по време на извънредното положение са упражнили правото си на глас също наподобяват на онзи период, само че под друга форма.

После авторът изтъква тезата, че на редовните парламентарни избори на 7 юни 2015 г. прокюрдската Партия на демократичните народи успя да влезе в меджлиса, с което беше сложен край на еднопартийното управление на ПСР. Според Данзикян с непризнаването на резултатите от тези избори е започнала и коалицията между управляващата ПСР и ПНД, той отчита, че тогава кюрдите бяха представени на национално ниво, а левичарите и демократите поеха глътка въздух, но всичко това се преобърна на сто и осемдесет градуса с някакво своеобразно „реставриране на периода след 12 септември“.

„Тази реставрация на преиода след 12 септември, която напредна с повторните избори на 1 ноември 2015 г. доведе до утвърждаването на президентската република, реализирано чрез проведения в условията на извънредно положение референдум за конституционни промени. Така парламентарната система беше отменена. Да, разбира се, понастоящем е налице парламент, но неговата функционалност е твърде слаба. Следователно, сравненията ни с периода след 12 септември 1980 г. не са напразни.“, заключава Данзикян.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.