Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Посланик на Турция у нас: „Света София“ е собственост на Република Турция

Посланик на Турция у нас: „Света София“ е собственост на Република Турция

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок обяви пред ТВ Европа , че „Света София“, е собственост на Република Турция и по тази причина всяко действие е нейно вътрешна работа и отношение към нея единствено има Турската Република. Тя подчерта, че каквото и да е решението, това е процес и затова нациите трябва да го уважат.

Според посланик Секизкьок свободата на вероизповеданието, религията и свободата на богослуженията е един от най-важните приоритети на правителството в югоизточната ни съседка. Това се отнася не само за мюсюлманите в Турция, но и за всички деноминации, които са представени в страната й. Тя обясни , че през последните години властите в Турция са реставрирали много християнски храмове, които са били, според нея, отворени за богослужения за съответните общности.

Айлин Секизкьок даде като пример реставрацията на Желязната църква в Истанбул, което според нея е акт със символно значение, и отварянето и за богослужения.

„Света София“, според нея е собственост на турската държава.

Източник: ТВ Европа

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.