Home»АКТУАЛНО»ПРОГОВОРИ ЕДИНСТВЕНИЯТ ОЦЕЛЯЛ ОТ ПОТЪНАЛАТА В МАРИЦА ЛОДКА С 8 ГЮЛЕНИСТИ

ПРОГОВОРИ ЕДИНСТВЕНИЯТ ОЦЕЛЯЛ ОТ ПОТЪНАЛАТА В МАРИЦА ЛОДКА С 8 ГЮЛЕНИСТИ

Фатих Яшар е единственият оцелял от потъналата преди няколко дни гумена лодка във водите на река Марица, на която е имало осем души. Целта им е била да стигнат до гръцкия бряг. „Не чух ничий глас, след като потънахме. Помислих си, че умирам, в този момент се хванах за някаква клонка. С много усилия успях да стигна до брега.”, разказва за срещата си със смъртта Фатих Яшар пред „Евронюз”.

Телата на тримата от общо осем души, които потънаха във водите на Марица бяха открити от турската Дирекция за бедствия и извънредни ситуации (AFAD). Продължава издирването на останалите четирима души, които още са в неизвестност.

В гумената лодка се качили четиричленното семейство на Угур и Айше Абдурреззак и двете им деца, за които obzornews.bg вече писа, друго тричленно семейство и единственият оцелял Фатих Яшар, който е бил принуден да напусне Турция, оставяйки семейството си там. Около 5 ч. сутринта на 13 февруари поради силните валежи нивото на реката се покачило и лодката се преобърнала. И осемте души в лодката потъват. Единствен оцелява Фатих Яшар.

В изявление за Евронюз Фатих Яшяр заяви: „Гумената лодка не беше голяма, за да побере всички ни. Ние настояхме пред каналджиите да ни преведат на два курса, но те не се съобразиха с нашето мнение.” Яшар отбелязва, че нивото не водата е било много високо, дебитът й нараствал и лодката постоянно се е въртяла.
„Ударихме се в някакво дърво и лодката започна силно да се клати. Когато се блъснахме за втори път в друго дърво лодката потъна. Водата беше ледено студена и никой не можа да извика на глас. Не чух никакъв глас, след като потънахме. Точно когато си мислех, че умирам докопах някаква клонка. С цената на неимоверни усилия успях да стигна до брега.”, разказва за преживения ужас Фатих Яшар.

Когато излязал на гръцкия бряг Фатих Яшар вървял пет часа с мокри дрехи, защото багажът му потънал заедно с лодката. Накрая срещнал полицаи, които го настанили в бежански лагер. После се настанил при един роднина в Атина.

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция започнаха масови чистки, уволнения и отнемане на имуществото на последователите на движението на Фетхуллах Гюлен когото официална Анкара държи отговорен за опита за преврат. В резултат на това над 50 хиляди души бяха вкарани в затвора, а повече от 150 хиляди учители, журналисти, съдии, военни, полицаи и служители в публичния сектор бяха уволнени. Докато властите в Анкара обвиняват движението на Гюлен с организирането на опита за преврат, Фетхуллах Гюлен и неговите последователи определят случващото се в Турция като „лов на вещици”.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.