Home»АКТУАЛНО»Първият учебен ден идва с вълна от самоубийства в Япония

Първият учебен ден идва с вълна от самоубийства в Япония

На 1 септември японските училища отново отвориха врати след лятната ваканция. За жалост, датата съвпада с повишаване на ръста на самоубийствата в страната.

За много деца мисълта за връщането в клас е свързано с високи нива на стрес, основна вина за който носят трудните изпити в училище, на фона на високите изисквания на родителите. „Връщането в училище създава огромно безпокойство“, посочва Куниясу Хирайва от организацията с нестопанска цел „AfterSchool”, която помага на родителите да откриват ранни предупредителни знаци за опасност при децата.

Япония, която поставя огромен акцент върху академичния успех – има най-високата степен на самоубийства сред групата седемте най-развити икономики в света, като повече от 20 000 души отнемат живота си годишно.

Докато общият брой на самоубийците все пак спада от най-високото си равнище през 2003 г., това не важи за учениците и младите хора, които тепърва започват работа. Около 500 японци под 20-годишна възраст се самоубиват всяка година. И на 1 септември степента на самоубийства е три пъти по-висока от всеки друг ден от годината.

Популярната актриса Шоко Накагава написа в Туитър „Не умирай. Живей!”, а общественият телевизионен канал привлече вниманието към проблема с репортажи и хаштагове в социалните мрежи. Певецът Ю Ю Хорун, който сподели, че се е опитал да се самоубие в началното училище, предприе кампания за психологическа подкрепа на юноши, които минават през познатите му затруднения.

„Получавам ежедневни имейли и писма от тийнейджъри, които изразяват желанието да се самоубият или вече са правили опити“, каза той. „Много деца не се чувстват обичани и оценени от родителите си. В много семейства комуникацията е недостатъчна“.

Елате в зоологическата градина

Някои библиотеки настояват изплашените деца да се приберат вкъщи, а зоопаркът „Юено” в Токио съобщи, че учениците в риск трябва да могат да прескочат първия ден от училище. Ръководството на заведението насърчи децата да избягат, както го правят животните, в случай на опасност. „Ако няма къде да избягате, елате в зоологическата градина“, написаха от там в Туитър.
Властите засилиха бдителността си, като призоваха училищата да бъдат нащрек за знаци за опасност сред учениците, а правителството отвори 24-часова телефонна консултантска услуга, към която децата или техните родители могат да се обръщат за помощ.

„Призовават всички, които чувстват затруднения, да говорят с някого – семейство, учители, приятели или някой друг – за техните проблеми“, заяви министърът на образованието Йошимаса Хаяши.

Експертите твърдят, че трябва да се положат още много усилия за опазване на подрастващите.
„Самоубийствата сред тийнейджърите не трябва да се разглеждат от статистическа гледна точка, а да се третират като социален въпрос“, каза Ютака Мотохаши, директор на подпомагащия правителството Център за борба със самоубийствата в Япония. „Децата трябва да бъдат научени как да се справят с ежедневния стрес и да имат до себе си отзивчив възрастен, с когото да разговарят, когато имат проблем“.

Но дори наскоро завършилите студенти са изложени на риск при първото си постъпване на работа. Налице е огромен натиск сред японските възпитаници, които трябва да си намерят работа във водеща компания и да се справя добре. „В Япония, по социални и културни причини, е трудно да се откажеш от работата си и да потърсиш друга”, посочва Мотохаши.

Каквато и да е възрастта, обикновено има сигнали за предупреждение при хората със суицидни мисли, особено в епохата на социалните медии. „Те регистрират търсения в интернет с ключови изрази като „искам да умра“ или „лека смърт“, преди да се опитат да се самоубият. Освен това изпращат различни SOS съобщения, които за съжаление често остават незабелязани от другите”, коментира той.

АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.