Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Румен Радев: Има ефект от усилията срещу коронавируса, България засега задържа кривата доста ниско

Румен Радев: Има ефект от усилията срещу коронавируса, България засега задържа кривата доста ниско

Има ефект от усилията срещу коронавируса, поне България задържа засега кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система, която има ограничен капацитет, да може да поеме потенциалните случаи, каза държавният глава Румен Радев на инициираната от него днес среща в президентската институция, на която се обсъжда изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

Всякакви оценки се чуват, всякакви коментари, каза Радев, като подчерта, че има създадена организация и Министерският съвет ръководи операцията по ограничаване на разпространението на коронавируса – с извънредно изградени структури, и изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства за проблем от такъв мащаб, какъвто не сме имали никога преди това. Радев призова всички да се отнасяме с разбиране към усилията.
Президентът посочи, че важен за него не е терминът „извънредно положение“, а мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, ефективни, добре планирани и осигурени.

Радев каза, че е обнадежден от това и благодарен на българите, че се вслушаха в призива и има рязка промяна в съзнанието на хората, спазват се социална изолация и дистанция.

Когато имаме такава операция, е важно да имаме надлежно осигуряване, информация, алгоритми, инструкции за работа, посочи държавният глава. По отношение на осигуряването, както България, така и много други държави, не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, посочи Радев, като открои личните предпазни средства и дезинфектанти. Президентът постави въпроса за осигуряването в страната с лични предпазни средства, осигуряването на бързи тестове, ясни инструкции за медицинския персонал.

Информацията е страшно важна, за да избегнем паниката, коментира още Румен Радев, който призова институциите да не се насаждат страх и паника, а да покажат, че са дисциплинирани, мерят приказките си, действат изцяло в рамките на правомощията си. Радев открои и проблема със спекулата с лични предпазни средства и дезинфектанти, като изтъкна, че е грозно и недостойно върху здравето и трагедията на други хора да се печели. Той призова и за доверие между институциите и цялото общество. Президентът напомни, че паралелно със здравната криза се развива и икономическа и социална криза. Ако не действаме сега, тя може да се превърне в хуманитарна криза за хиляди българи, добави Радев. Трябва да покажем, че със взаимодействие, с общи усилия, с откровеност, съзнание, дисциплина, организираност и точната информация към хората, можем да излезем от това критично състояние, обърна се президентът Радев към премиера Борисов.

В срещата участват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.