Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Родиха се първите генетично модифицирани бебета в света

Родиха се първите генетично модифицирани бебета в света

За първи път в света се родиха бебета след генетична модификация, съобщиха китайски учени. И двете момичета са резистентни към ХИВ. Етичните организации реагираха с остра критика, пише Дойче Веле. „Две красиви малки китайски момичета с имена Лулу и Нана дойдоха на бял свят, точно както всички други здрави бебета“, заяви изследователят Хе И Юкуи във видео споделено чрез Ю Тюб. И при двете бебета в ембрионалния период е бил приеман новия продукт Crispr/Cas9, за да бъдат устойчиви на ХИВ вирус.

Учените са получили съгласието за операцията на няколко китайски двойки, от които мъжът е ХИВ-позитивен. Ембрионите са създадени чрез изкуствено осеменяване и ученият е извършил промяна в генетичния материал.

Непосредствено след раждането ученият беше атакуван с остра критика. „Това е безотговорно експериментиране с хора“, каза Питър Дъброк, председател на Германския етнически съвет. „Дали е точно така, което Хе твърди или не, в настоящия момент такива експерименти и дори тяхното оповестяване, трябва да бъдат категорично осъдени“, добави той. Несподелено мнение, е че изследванията в тази област все още са много далеч от прилагане при хората.

„Придружаващите и последвалите последици са непредвидими и трудни за контролиране. Приемането на ДНК от дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци. И това се случва точно когато Хонконг е домакин на световна научна среща на върха, посветена на отговорното поведение в научните изследвания“, посочва Дъброк. Той настоява глобалната политика да се справи с тази тема възможно най-скоро. „Предвид подобни намерения е необходимо да се мисли за създаването на услуга за контрол, аналогична на Международната организация за атомна енергия“, смята Дъброк. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.