Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Саудитска Арабия: един абсолютизъм, който е ужасяващ

Саудитска Арабия: един абсолютизъм, който е ужасяващ

Въпреки многобройните цивилни жертви Саудитска Арабия продължава да воюва в Йемен. Воюва също и срещу своите беззащитни граждани. В Саудитска Арабия властва един деспотизъм, който е ужасяващ.

Било грешка. Една от многото. Говорител на действащата в Йемен арабска военна коалиция заяви, че атаката била насочена срещу бунтовниците хуси. Вместо бунтовниците ударът засяга пълен с деца училищен автобус. 29 деца са убити. Други около 50 пътници, сред които и 30 деца са ранени.

Грешката, която отне живота на много деца е симптоматична за безскрупулността, с която водената от Саудитска Арабия коалиция води войната в Йемен от три години и половина насам. В конфликта загинаха вече близо 6000 цивилни граждани. Над 9000 бяха ранени. 22 милиона души са зависими от хуманитарни помощи, а над два и половина милиона йеменски младежи вече не ходят на училище. Ден след ден Саудитска Арабия и нейните съюзници бомбардират целенасочено бедната страна и я вкарват в още по-дълбока мизерия.

Гражданите като маса

Досега коалицията не постигна много. Хусите, съюзени с най-големия враг на Саудитска Арабия – Иран, все още не са победени. Независимо от всичките жертви, Саудитска Араблия продължава да води задочната си война.

Военното и политическото командване нехае за смъртоносните атаки срещу цивилните граждани и продължава да бомбардира страната. Все едно дали става дума за удар в отговор на ракетно нападение на хусите срещу саудитска територия или пък просто без причина, бомбардировките продължават. Последният въздушен удар обаче е симптоматичен не само за военния подход на саудитското ръководство в Йемен.

Цинизмът пасва много добре и към подхода на държавата към собствените й граждани. Тя се отнася към тях като към лична собственост, като към маса, а не като към граждани с права. Само преди няколко дни саудитската държава арестува две млади провозащитнички, едната от които е сестра на хвърления в затвора блогър Раиф Бадауи. Причините за ареста остават неясни. Саудитски правозащитници смятат, че по този начин властниците искат да сплашат опозицията.

Диктаторска надменност

Показателна за безскрупулността на режима е и реакцията му на един туит, постван от канадската външна министърка, която остро критикува арестите и настоява за освобождавенето на правозащитничките. Саудитска Арабия изгони канадския посланик в Рияд и изтегли своя от Канада. Освен това Саудитска Арабия обяви, че ще замрази бизнес-отношенията и акедемичните програми между двете страни. Такива крути мерки само заради един туит?

Рязкото поведение на Саудитска Арабия разкрива диктаторската надменност на режима спрямо всички инакомислещи. Както спрямо своите беззащитни граждани, така и спрямо други държави. Тази реакция говори за един абсолютизъм, който е ужасяващ. Един абсолютизъм, срещу който трябва да се борим.
Депутатът от ХДС Норберт Рьотген има право, когато призовава ЕС и германското правителство да се солидаризират с Канада и да осъдят действията на Саудитска Арабия. За съжаление досега това не се случи. И това е срамно. ЕС смята себе си за общност на ценностите. Как обаче изглеждат тези ценности спрямо диктаторите, които седят върху огромните петролни полета?

“Дойче веле”, Керстен Книп

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.