Home»АНАЛИЗИ»„Блумбърг“: Саудитска Арабия не се модернизира, а се путинизира

„Блумбърг“: Саудитска Арабия не се модернизира, а се путинизира

Вероятно беше неизбежно, че саудитската кралска чистка, при която 11 принцове и десетки бюрократи бяха обвинени в корупция, ще бъде сравнена с антикорупционните кампаниите на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, които са широко обществени и много избирателни. Но престолонаследникът принц Мохамед бин Салман (Mohammed Bin Salman – MbS, както е известен престолонаследникът), който предприе репресиите, наподобява Путин и по други опасни черти.

Няма съмнение, че Саудитска Арабия е и отдавна е била корумпирана. Не е изненада, че хиляди членове на кралското семейство в една абсолютна монархия естествено гледат на обществената кесия като на своя. Но говоренето за това никога не е било безопасно, дори за един принц. През последните три години – точно когато MbS, както е известен престолонаследникът, се е издигнал на власт – трима дисиденти от саудитското кралско семейство бяха похитени в Европа и тайно върнати със самолети вкъщи. Най-високопоставеният от тях, принц Султан бин Турки, племенник на крал Фахд, който управляваше Саудитска Арабия до 2005 г., беше открит критик на корупционни практики в саудитското правителство. Саудитците отвлякоха него и 20 души от неговия антураж през февруари 2016 г. и не е бил виждан, откакто войници го подчинили с насилие на летището в Рияд.

Във всеки авторитарен режим борбата с корупцията може да бъде само претекст за консолидация на властта, защото естеството на системата е благодатно корупцията. Винаги има един и същ вид: хората, които са близо до източника на власт, получават най-доходоносните правителствени поръчки. Твърди се, че принц Митеб бин Абдула, бивш началник на Националната гвардия, наградил с договори за 10 милиона долара собствените си компании; бившият губернатор на град Рияд Туки бин Абдула е обвинен, че е направил същото по доходоносен проект в Рияд. Както в Русия и Китай, обаче на хората около трона, които не тъпчат по нечестен начин джобовете си, се гледа с повече подозрения, отколкото на тези, които го правят. Прочистването на няколко десетки души, включително и сравнително либералния милиардер принц Алуалид бин Талал, който например препоръчва да се вдигне забраната в Саудитска Арабия за жените да карат коли много преди MbS да реши да я отмени, не променя същността на режима и е толкова тревожно, колкото арестуването от Путин на петролния олигарх Михаил Ходорковски през 2003 г. Този ход циментира силата на Путин и принуди други богати руснаци да се подредят в редица, което в крайна сметка води до рецентрализация и строг държавен контрол върху руската икономика.

По-трудно е обаче да съжаляваме за принцовете, затворени в луксозен хотел, отколкото за създалия се сам милиардер Ходорковски, който се приземи в неопрощаващата руска затворническа система. Други аспекти на поведението на принца, наподобяващо това на Путин, са по-тревожни.

Точно преди да оглави новия орган за борба с корупцията, който започна чистките, MbS обяви, че ще построи многомилиарден научно-фантастичен град в пустинята, наречен Неом. Днес на мястото няма буквално нищо, но всичко е в главата на принца – блестящите небостъргачи, роботите, които се занимават с всичко, глобалният център, който се простира между Египет, Йордания и Саудитска Арабия – оазис на относителната свобода, в която жените да може да споделят обществени места с мъже, но няма да бъде разрешен алкохол. Това е по-скъпа версия на Сочи, субтропичния домакин на Зимна олимпиада на Путин, който струва 50 милиарда долара и разубеди много от града да кандидатства за домакин на бъдещите игри.

И в двата случая поставената цел беше да накара една авторитарна страна да изглежда по-отворена към света, да демонстрира футуристична визия в оазис, който с годините ще получи повече инвестиции от останалата част от страната. Сочи сега има много блестящи нови сгради, но не успя да преориентира Русия в очите на света, защото точно когато Олимпийските игри приключиха, Путин нареди нахлуването в Крим.

Саудитска Арабия при управлението на крал Салман и сина му също така изглежда по-агресивна, отколкото при предшествениците им. Интервенцията в Йемен, блокадата на Катар, последното обвинение към Иран за извършването на „акт на война“ срещу кралството и появата на Саад ал-Харири в Рияд след оставката му като премиер на Ливан са признаци, че кралството се готви за война с Иран. Засега ще се ограничат до всеки конфликт, който не включва директна конфронтация. Путин също предпочете косвени конфликти със своите западни противници, както в бившия Съветски съюз, така и в Сирия.

Крал Сламан и Путин в Москва.

В сирийския конфликт Путин е от същата страна като Иран и това може да обясни неотдавнашното посещение на крал Салман в Москва и честите контакти между MbS и Кремъл. Предвид последните неуспехи на политиката на САЩ в Близкия изток, Русия и Саудитска Арабия смятат, че могат да играят по-активна роля, което налага тяхното координиране. Кралят, неговият наследник и руският президент говорят на един и същ език:

Те са лидери, които могат да вземат бързи и важни решения, без да се притесняват за вътрешните проверки и баланси. Техните „антикорупционни кампании“ им помагат да държат опонентите под контрол. Техните суетни проекти, под сладникавата обвивка, съдържаща лозунги на английски език за бъдещето, са лична амбиция в глобален мащаб, а не за оправяне на изостаналите, базирани на стоките за широко потребление икономики на техните страни за бъдещите поколения.

Подобно на MbS с неговата саудитска визия от 2030 г., премиерът на Путин Дмитрий Медведев обича велики видения и дългосрочни програми. Усилията за тяхното актуализиране никога не спират в Москва – Русия също има своята „Стратегия 2030.“

Съществува силно изкушение за западните коментатори, особено тези в САЩ, да представят MbS като реформатор, опитващ се да доведе династията на Сауд в съвременния свят и Путин като ретрограден диктатор, който връща Русия в миналото. Но единствената причина това изкушение да разграничава съществуващото е, че Саудитска Арабия е традиционен съюзник на САЩ и враг на един стар враг – Иран. В действителност, има много повече прилики, отколкото разлики между двете най-важни петролни диктатури в света. Техните интереси се привеждат в съответствие с техния най-важен пазар. Заедно те договориха цените на петрола до ниво, което им позволява да поддържат разходи за отбрана и мегапроекти. Техните геополитически интереси днес не се привеждат в съответствие, но това няма да попречи на естественото им взаимно привличане…
Леонид Бершидски, агенция „Блумбърг“/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.