Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Саудитският журналист Хашоги е бил удушен, случаят влиза в Европейския парламент

Саудитският журналист Хашоги е бил удушен, случаят влиза в Европейския парламент

Саудитският журналист Джамал Хашоги е починал вследствие на задушаваща хватка, с цел де не може да се движи, съобщава телевизионният канал Ей Би Си.

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги влиза в дневния ред на Европейския парламент. Евродепутатите ще обсъдят случая на фона на растящия натиск върху Саудитска Арабия.

По сведения на източници на Ей Би Си от официални лица в кралството, причината е била да се попречи на Хашоги да напусне саудитското консулство в Истанбул. Била е използвана задушаваща хватка, за да не може Хашоги да излезе от сградата и да потърси помощ, пише БГНЕС.

Не се уточнява, дали в плановете на лицата, които са го задържали, е влизало и убийството на журналиста. Тялото на Хашоги после е било предадено на лица в Истанбул, сътрудничели на саудитците. Какво се е случило с него по-късно, не се уточнява. Следователите се опитват да установят това.

По сведения на източниците на медията, между задържаните за убийството на Джамал Хашоги са 15 души, които са пристигнали в Истанбул от Саудитска Арабия специално за срещата с журналиста в консулството. Както се отбелязва в материала, редица бивши ръководители на разузнавателните служби на кралството, които са били отстранени вследствие на случилото се, засега не се считат за заподозрени за убийството на Хашоги.

Междувременно, властите в Анкара назначиха охрана за годеницата на убития журналист, тъй като тя е турска гражданка.

Рияд: Убийството на Хашоги е било „огромна и сериозна грешка“

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е било „огромна и сериозна грешка“, и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани, предаде “Ройтерс”.

„Това е ужасна грешка. Това е ужасна трагедия. Поднасяме им нашите съболезнования. Ние усещаме тяхната болка“, заяви Джубейр в интервю за телевизия „Фокс нюз“, съобщава БТА.

„За съжаление, беше допусната огромна и сериозна грешка и аз ви уверявам, че ще бъде потърсена сметка на отговорните за това“, каза той.

По думите му саудитските власти засега не знаят как точно е бил убит Хашоги и къде се намира тялото му, посочва ТАСС.

„Изяснихме, че той е бил убит в консулството. Що се отнася до подробностите, ние не знаем как. Не знаем къде се намира тялото“, каза Джубейр.

„Възнамеряваме да установим всички факти и да накажем отговорните за убийството“, заяви той.

Според Джубейр, цитиран от Франс прес, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман „не е бил информиран“ за операцията, която не е била разрешена от властите. Той допълни, че крал Салман е твърдо решен отговорните за смъртта на Хашоги да отговарят за действията си.

Отношенията между Вашингтон и Рияд ще „превъзмогнат“ случая Хашоги, изтъкна в заключение саудитският първи дипломат.

В интервю Тръмп заговори за „лъжи“ на Рияд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, след като на първо време определи като достоверна версията на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, сега спомена за „лъжи“ на Рияд, предаде “Франс прес”.

„Очевидно е имало заблуда и лъжи“, заяви Тръмп в интервю за в. „Вашингтон пост“ – вестникът, на който сътрудничеше Хашоги. „Техните версии са много разпокъсани“, допълни той, визирайки версиите на саудитците.

В момент, в който Тръмп е поставен на нарастващ натиск у дома, за да действа срещу Саудитска Арабия, в интервюто той на няколко пъти говори за важността на икономическите връзки между двете страни и за ролята на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в тези връзки. В интервюто Тръмп нарече принца „силна личност“, която „обича наистина страната си“.

„Никой не ми е казал, че той е отговорен. Никой не ми е казал, че той не е отговорен. Ние не сме стигнали до този момент“, заяви Тръмп, споменавайки за възможността принцът да е бил запознат едва постфактум със събитията.

„Бих искал той да не е отговорен. Мисля, че той е един много важен съюзник за нас. По-специално в случая с Иран, който върши толкова зловредни дейности по света, принцът е добра противотежест“, каза Тръмп.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.