Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Шоковите действия на престолонаследника на Саудитска Арабия

Шоковите действия на престолонаследника на Саудитска Арабия

Изненадващото отстраняване от длъжност и арестът на десетки министри, членове на кралското семейство, висши чиновници и висши офицери от престолонаследника на Саудитска Арабия е безпрецедентно събитие в 85-годишната история на кралството. Същото обаче важи и за неудържимия засега възход към трона на един трийсетинагодишен член на кралското семейство, който само допреди три години беше почти неизвестен сред кръга на по-възрастните принцове с по-голям опит.

Основано през 1932 г. от крал Абдул Азиз бин Сауд, кралство Саудитска Арабия до днес е било управлявано от шестима монарси, като всички те са били синове на бащата основател, починал през 1953 г. Никой от тях не е бил 50- или по-малко годишен, поемайки управлението на огромното, богато на петрол кралство. Настоящият монарх, крал Салман, беше на 79, когато се възкачи на трона преди близо три години.

Шоковите действия на престолонаследника Мохамед бин Салман говорят за смел опит той да укрепи властта си чрез, както бяха обявени, антикорупционни мерки. Мохамед ще е първият на трона от своето поколение, при което властта преминава от синовете на краля основател Абдул Азиз у негов внук.

От десетилетия властта се е предавала от брат на брат, но принц Мохамед ще наследи трона от баща си. Освен това принцът е и министър на отбраната, и ръководи всички аспекти на икономиката, планирането, реформите и сигурността на страната.

Само преди два-три месеца не беше толкова сигурно, че той ще се възкачи на престола.

Принц Мохамед бин Найеф, опитен в управленските дела, беше първи в линията за наследяване на трона, но крал Салман го лиши от статута на престолонаследник и от функциите му на шеф на борбата с тероризма и вътрешен министър.

В резултат на това синът на краля, принц Мохамед бин Салман, както изглежда, няма да има много съперници за трона.

По-рано крал Салман отстрани от списъка на наследници на трона своя полубрат принц Мукрин. През април 2015 г. Салман назначи принц Мохамед бин Салман за втори в този списък, давайки му титлата заместник-престолонаследник – стъпка, изненадала мнозина по-високопоставени и по-опитни членове на управляващото семейство.

Теоретично изборът на престолонаследник след възкачването на нов крал на трона е задължение на специален орган – Съвета за лоялност, създаден през 2007 г. от покойния крал Абдула и съставен от синовете и изявени внуци на краля основател Абдул Азиз. Във вихъра на промените след 2015 г. обаче ролята и влиянието на съвета бяха ограничени.

Въпреки усилията за консенсус Саудитска Арабия продължава да е абсолютна монархия, в която всички важни решения си остават правомощие на краля.

Дори при разногласия обаче, кралското семейство винаги е следвало традицията да говори в един глас, особено по въпроса за наследяването, за да демонстрира единство пред влиятелните племена и духовенство в Саудитска Арабия. Арестите на изтъкнати принцове изглежда променят начина, по който кралското семейство се справя с вътрешните спорове, но ще насочат вниманието към престолонаследника като смел реформатор, решен да модернизира консервативното кралство, където се намират най-важните ислямски светини.
АП/БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.