Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Според Китай бившият шеф на Интерпол „е приемал подкупи“

Според Китай бившият шеф на Интерпол „е приемал подкупи“

Подалият оставка като президент на Интерпол Мън Хунвей, китайски зам.-министър на обществената сигурност, е взимал подкупи. Това съобщи Пекин в понеделник часове след като обяви, че Мън е разследван за нарушения на закона, предаде “Франс прес”, цитиран от БТА.

Мън „е приемал подкупи и е заподозрян в закононарушения“, посочи в комюнике министерството на обществената сигурност, без да уточни какви са обвиненията. Интерпол информира вчера за оставката на своя президент. Той изчезна преди повече от десет дни, след като се завърна в Китай.

Комюникето бе представено като заключителен документ от събрание, проведено в понеделник от партийната организация на китайската компартия в министерството на обществената сигурност (полицията, бел. АФП).

В текста не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.

Китайското министерство съобщи днес, че специална работна група ще разследва заподозрени в корупция съучастници на Мън Хунвей, предаде ТАСС. „За да бъдат спазени изцяло изискванията на ЦК на Компартията на Китай, ще се формира специална работна група, която според законово установената процедура ще проведе разследване на служителите, заподозрени в получаване на подкупи заедно с Мън Хунвей“, се казва в документа.

Решението за задържането на бившия президент на Интерпол е взето на най-високо равнище

Решението за задържане на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей в Китай е взето на най-високо равнище, пише вестник „Саут Чайна морнинг поуст“, цитиран от БГНЕС.

Според изданието Мън вероятно е замесен в далеч по-сериозно престъпление от обикновена корупция.

„Смятам, че е имало нещо спешно. Затова и властите са постъпили по този начин, рискувайки да се изложат на международната арена. Ако Мън не е замесен в нещо по-голямо от корупционно разследване, то нямаше да се прибегне до подобни мерки“, твърди, базираният в Пекин, политически наблюдател Чан Лифан.

Професор Стив Чанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания (SOAS), смята, че решението за задържане на международен чиновник от подобен ранг би могло да бъде взето единствено на най-високо равнище в китайското ръководство.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.