Home»КУЛТУРА»Спряха турските сапунени сериали в арабските държави

Спряха турските сапунени сериали в арабските държави

Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери, заяви във вторник говорител, което принуди феновете да се отправят към социалните медии, за да изразят съжаление.

МВС заяви, че решението, което идва на фона на напрежението между Анкара и някои арабски държави от Персийския залив, има за цел да популяризира арабското съдържание.

„Ще се опитаме да заменим турските сапунени сериали с арабски драми с първокласно качество, които въплъщават ценностите и традициите на региона“, заяви говорителят на MBC Мазен Хайек пред АФП.

Сателитната мрежа на MBC, която излъчва чрез своите телевизионни канали в арабския свят, дръпнаха щепсела на турските сапунени сериали, дублирани на арабски, които отдавна са хитови в Близкия изток, миналия петък.

Саудитска Арабия и съюзникът й Обединените арабски емирства обвиняват Турция, че подкрепя ислямистки групи като Мюсюлманското братство, което според тях подклажда несигурността. Турция също така застана зад Катар в продължаващия девет месеца разрив на емирството със Саудитска Арабия и нейните съюзници поради твърденията, че тя също подкрепя ислямистки групи и е твърде близо до Иран.

Но Хайек настоява, че решението на мрежата да спре средно шест часа на ден турски програмни – по средата на сериалите – се дължи на икономически и културни съображения.

„Средната производствена цена за един час арабска драма е между 40 000 и 100 000 долара в сравнение с 250 000 долара за турски сапунени сериали“, каза той. „Предизвикателството сега е запълване на вакуума от турски сапунени сериали с качествени арабски“, каза Хайек. “Инвестираме в алтернативно съдържание.“ Той допълни, че турските сапунени сериали били истински хит сред домакините. „За някои хора това ще бъде като спиране на живота,“ написа в Туитър жена.

Друг потребител на мрежата пък написа: „Ако ме видите сега, аз съм с високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар.“

МВС е контролирана от саудитския бизнесмен Уалид ал-Ибрахим, който беше сред задържаните по време на продължилата три месеца сага, свързана с корупцията в саудитското кралство. В. „Файненшъл таймс“ писа, че властите са му наредили да предаде контролния пакет акции в МВС, за да го освободят. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.