Home»АНАЛИЗИ»Странният арсенал на образователните центрове за мюсюлмани в Китай

Странният арсенал на образователните центрове за мюсюлмани в Китай

Ако съдим по кадри, излъчени от китайската телевизия, един от „центровете за професионално обучение“ на мюсюлмани в северозападните региони на страната наподобява модерно училище с уроци по китайски, занимания с различни спортове или пък народни танци.

В началото на годината обаче администрацията на заснетия център в град Хотан е пуснала поръчка за арсенал, явно слабо подходящ за просветни цели: 2768 палки, 1367 чифта белезници и 2792 флакона лютив спрей.

Списъкът е част от хилядите поръчки, правени от местните власти в Синцзян – от две години им е възложено да изградят верига „центрове за професионално обучение“ в отговор на надигащия се ислямизъм и сепаратизъм в този регион с предимно мюсюлманско население на 2000 км западно от Пекин.

Според активисти в изгнание това са всъщност лагери за политическо превъзпитание от закрит тип, където са затворени или са били затворени един милион уйгури или хора от други мюсюлмански етноси.

След протести в ООН и в САЩ Пекин, месеци наред отричал съществуването на тези обекти, току-що стартира пиар кампания с цел да ги представи като образователни центрове. Според комунистическия режим се предприема превантивна мярка срещу терористични прояви заради планирани от уйгури кръвопролитни атентати от последните години.

Но АФП проучи над 1500 документа, достъпни онлайн – обяви за събиране на оферти, бюджети, отчети за извършена работа, – и разследването разкри, че тези центрове се управляват по-скоро като затвори, а не като училища.

Хиляди надзиратели, екипирани с бутилки сълзотворен газ, къси палки и електрошокови пистолети, пазят обектите, оградени с бодлива тел и обкръжени от инфрачервени камери, сочат документите.

Центровете трябва „да обучават като училища, да се командват, както в казармата, и да се охраняват като затвори“, резюмира, цитиран в един от документите, местният лидер на Китайската комунистическа партия в Синцзян Чън Цюанго.

За изкореняване на тероризма са необходими извънредни мерки, твърди друг текст. С оглед формиране на по-добри граждани чрез центровете трябва „да се прекъсне обновлението на поколенията (от терористи)“, да се ликвидират „техните корени, връзки и ресурси“.

„Вълчи зъби“

Центърът, показан миналата седмица от държавната телевизия Си Си Ти Ви, спада към групата от 181 подобни заведения, създадени в Синцзян от 2014 г. насам, установи разследването на АФП.

Приемът е на доброволни начала според телевизията, която показа грейнали в усмивки курсисти, докато учат китайски и усвояват занаяти, свързани с готварството и текстилното производство.

От миналата година центрове изникват повсеместно, личи от указания на регионалното правителство, призоваващо да се изобличават екстремистите. Разпространен е списък с 25 будещи подозрения религиозни практики и 75 признаци на екстремизъм – например да спреш цигарите или да купиш палатка „без уважителни причини“…

Броят на задържаните там стремително е скочил и от пролетта на 2017 г. общините обявяват все повече търгове за изграждане на нови обекти.

Валят поръчки за многоетажни легла, климатици, домакински съдове; търсят се още камери за наблюдение, оборудване за подслушване на телефони, полицейски униформи, каски и щитове, гранати със сълзотворен газ, електрошокови палки и къси палки с шипове, наричани тук „вълчи зъби“.

Най-малко един център е пуснал поръчка за „тигърски стол“ – един вид поставка, за която се връзват ръцете и краката на заподозрените.

Настояли да им бъдат пратени по спешност електрошокови пистолети за центровете, функционери на компартията в местната столица Урумчи обясняват, че това „ще гарантира сигурността на персонала“.

С помощта на тези нелетални оръжия ще бъде „намален рискът от нещастни случаи, когато не е необходимо използването на огнестрелни оръжия“, добавят те.

Местните власти не бяха достъпни за коментар по повод тези сведения.

Превенция на бягствата

Според директива от края на 2017 г. обучаваните трябва редовно да полагат тестове по китайски и актуална политика, както и да пишат самокритични есета.

Те прекарват дните си, като „скандират лозунги, пеят революционни песни и учат наизуст „Троесловието“ – конфуциански поучителен текст, става ясно от тази директива, напомняща тоталитаризма от маоистката епоха (1949-1976 г.).

Обикновените затворници не са освобождавани след излежаване на присъдите, а се въдворяват директно в един от тези центрове. Тези с примерно поведение получават правото да се обаждат по телефона на свои близки и дори да общуват с тях в стаи, специално предназначени за целта, предписват властите.

Наредено е чиновници редовно да посещават семействата на „стажантите“ с цел „антиекстремистка“ агитация и да следят за евентуални признаци на раздразнение, преди те да прераснат в опозиция срещу компартията.

Специални бюра, учредени в края на 2017 г., за да координират управлението на центровете, вземат мерки за „абсолютна сигурност“ в тези заведения, за да възпрепятстват „бягствата“, както посочва един от тези офиси, изреждайки задълженията си.

Освен „професионалното обучение“ в споменатите обекти, неустановен брой хора са задължени да посещават курсове в различни училища с разрешение вечерта да се връщат у дома.

Според текста на заповед, разпратена до местните власти, най-малко един човек от всяко домакинство трябва да завърши поне тримесечно професионално обучение в рамките на програмите за борба с бедността в региона с 24-милионно население.

Пекин отрича твърденията за един милион интернирани, но търговете за обществени поръчки, проучени от АФП, говорят за значителен брой хора.

В разстояние на месец в началото на текущата година само бюрото по „професионално обучение“ в окръг Хотан е поръчало ни повече, ни по-малко, а 194 000 учебника по китайски. Плюс 11 310 чифта обувки.

АФП/БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.