Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Създателят на интернет предсказа края на „Фейсбук“ и „Гугъл“

Създателят на интернет предсказа края на „Фейсбук“ и „Гугъл“

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за скорошен колапс на големи мрежови корпорации, по-специално „Гугъл“ и „Фейсбук“. Причината за края им според него ще бъде концентрацията на пари и власт в ръцете на една голяма корпорация и неизбежния монопол на пазара.

„Епъл“, „Майкрософт“, „Амазон“, „Гугъл“ и „Фейсбук“ имат обща пазарна капитализация от 3,7 трилиона долара, равна на брутния вътрешен продукт на Германия през миналата година.

„Рано или късно, това води до доминирането на една компания на пазара и просто няма друга алтернатива, освен разпадане“, каза учения, цитиран от „Мигнюз“.

Бърнърс-Лий, компютърен учен, който изобрети интернет през 1989 г. заяви, че е разочарован от сегашното състояние на интернет след скандалите за злоупотреба с лични данни и използването на социални мрежи за разпространяване на омраза.

Според него технологиите се развиват всяка година и това може да е проблем за технологични гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“. „Рязка промяна в предпочитанията и търсенията на потребителите на определени интернет платформи и услуги може да доведе до смърт на тези услуги“, смята той.

Професорът изрази недоволството си от скандала с „Фейсбук“, когато консултантската компания „Кеймбридж Аналитика“ получи достъп до личните данни от 87 милиона потребители на социалната мрежа. „Този скандал“, каза той, „е повратна точка за мнозина“.

Професор Тим Бърнърс-Лий е британски учен в сферата на компютърните технологии, чиято работа е трансформирала почти всеки аспект от нашия живот. Той създава World Wide Web през 1989 г., когато работи като изследовател в ЦЕРН.

По това време пред него и колегите му стои проблема за обработката и представянето на резултатите от научни изследвания в реално време. Бърнърс-Лий вече е разработил системата ENQUIRE, която позволява поддържането на произволни хипертекстови връзки и облекчава режима на търсене. Това обаче се оказва недостатъчно и той се заема да я превърне в многопотребителска, платформено-независима система. Така през 1990г. се появява първия уеб сървър — CERN httpd и уеб браузър, написани от Бърнърс-Лий в програмната среда NeXTStep. През 1991 г. проектът се слива с проекта Internet и през същата година е създаден първият в света уеб сайт – Info.cern.ch

Тим е носител на над 10 почетни докторски степени от различни университети в света, а през 2004 получава наградата Орден на Британската империя и е посветен в рицарство от кралица Елизабет II. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.