Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция глоби Фейсбук с 282 хиляди долара

Турция глоби Фейсбук с 282 хиляди долара

Управлението за защита на личните данни в Турция (KVKK) обяви, че е наложило глоба на Фейсбук в размер на 1,6 милиона турски лири (около 282 хиляди долара) заради нарушена тайна на личните данни на потребителите.

Нарушението е извършено през 2018 г. и е засегнало повече от 280 000 потребители. Личните им данни, включително имена, дати на раждане и адреси, са станали достъпни за трети лица заради теч на информация.

От Управлението за защита на личните данни подчертават, че не са взети предвидените в закона административни и технически мерки за предотвратяване на тези нарушения. Глобата е наложена на Фейсбук заради неизпълнение на задълженията на компанията относно защитата на личните данни.

Допълнителна глоба е наложена заради това, че от Фейсбук не са съобщили на властите за нарушената конфиденциалност.

През май Турция глоби Фейсбук с 270 000 долара заради конфиденциални снимки на потребители, които били публикувани като общодостъпни. БГНЕС, РИА Новости

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.