Home»ИКОНОМИКА»Търговците в Одрин започнаха да дават на вересия на българите

Търговците в Одрин започнаха да дават на вересия на българите

Търговците в Одрин започнаха да дават на вересия на българските туристи, когато не им стигнат парите по време на алъш-вериш.

С цел да привлекат повече клиенти търговците прибягват до всякакви услуги. На скоро търговците в Одрин започваха да учат български и гръцки езици, за да може алъш-веришът да продължи безпроблемно.

За целта на търговците в Одрин им бяха раздадени кратки речници на български и гръцки езици. Така търговците ще могат да се разбират свободно с чужденците в града, които са основно от съседните държави – България и Гърция.

През последните месеци сривът на турската лира превърна Турция в привлекателен център за пазаруване. Само през първите шест месеца на годината около милион българи са посетили Турция. Най-много са пътуванията към Одрин и Истанбул.

Търговците в пазар „Улус“ в Одрин започнаха да прилагат „отворена сметка“ на туристите от България и Гърция, които са направили голям оборот, но парите не им стигат да си платят цялата сметка. Тогава на ход идва взаимното доверие, като стоката се дава на вересия, а остатъка от сметката се плаща следващата седмица.

Непременно си плащат вересиите

Председателят на Кооперацията на търговците в пазар „Улус“ Бюлент Реисоглу сподели пред турски медии, че търговията продължава с пълна сила, като „гостите ни от България и Гърция“ идват много на пазара. „Вече се образува едно взаимно уважение, като роднини сме“, сподели Бюлент Реисоглу. По неговите думи местните търговци прилагат „отворена сметка“ за българските и гръцките туристи. „Купуват много. Например пазаруват за 300 лева, но не им стигат парите и плащат 200 лева от сметката. Предоставяме им възможност остатъка от 100 лева да донесат следващата седмица. Това се изгражда доверие у тях. Открихме тетрадка с вересии“, каза Бюлент Реисоглу.

Търговецът Мурат Кълъч сподели, че е много доволен, че българските и гръцките туристи посещават пазара от ранните часове на деня. „Понякога не им стигат парите за направената покупка. Ние им се доверяваме и им даваме стоката на вересия. Не сме имали проблеми. Идват всяка седмица и непременно си плащат вересиите. Закриват „отворените си сметки“, каза Мурат Кълъч.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.