Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската лира поевтиня под 6 лири за долар

Турската лира поевтиня под 6 лири за долар

Турската лира поевтиня леко, отстъпвайки под прага от 6 лири за долар днес, след като САЩ изключиха вероятността да отменят митата за турската стомана дори ако Анкара освободи американския пастор Андрю Брънсън и след обещанието на Катар да инвестира 15 млрд. долара в Турция, предаде “Ройтерс”, пише БТА.

Турската лира, която тази година загуби 36 процента от стойността си спрямо американската валута, се котираше за 5,98 лири за долар към 04:25 часа по Гринуич (07:25 часа българско време), докато инвеститорите оценяват евентуалното въздействие на новите изявления на Белия дом.

Катар е обещал на Турция преки инвестиции в размер на 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи вчера източник от турското президентство, цитиран от световните агенции.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха вчера в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални въпроси. Емирът на Катар заяви, че Катар има намерение да инвестира в Турция 15 милиарда долара, посочи източникът.

„Анадолската агенция“ информира, че срещата на двамата лидери е продължила над три часа.
На срещата присъства и турският министър на финансите Берат Албайрак. По време на разговорите са били обсъдени и въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, информира турската телевизия НТВ.

Посещението на емира на Катар в Турция се осъществява на фона на кризата в отношенията й със САЩ и драстичното поевтиняване на турската лира, отбелязват световните агенции.

Тамим бин Хамад Ал Тани е в Турция, за да покаже голямата подкрепа на Катар, каза катарският посланик в Анкара Салем Мубарак Шафи Ал Шафи, цитиран от ДПА.

Катар ще продължи да стои до турските си братя, както направи по време на опита за преврат през 2016 г., посочи още Ал Шафи.

Той добави, че катарски граждани са купили милиони турски лири, за да подкрепят Анкара в сегашната ситуация.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.