Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турската „Желязна лейди“ Мерал Акшенер е в България

Турската „Желязна лейди“ Мерал Акшенер е в България

Лидерката на Добрата партия турската „Желязна лейди“ Мерал Акшенер публикува в профила си в Туитър програмата на посещението си в България.

От нея става ясно, че в 11.00 ч. Акшенер е на посещение семейството на Наим Сюлейманоглу, а в 14.00 ч. е поклонението на гроба на убитата по време на Възродителния процес 17-месечна Тюркян.

В профила си в Туитър Мерал Акшенер написа:

„В Момчилград посетихме Паметника на мъчениците, построен в памет на нашите сънародници, които са загинали в резултат на насилието на българското правителство и заедно с кмета на Момчилград г-н Сунай Хасан обсъдихме проблемите за правата и свободите на сънародниците ни.“

Мерал Акшенер посети Момчилград

Лидерът на Партия на доброто Мерал Акшенер беше на посещение в Момчилград. Тя беше придружена от делегация от партийни активисти и депутати, които се включиха в международната среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“. Това се съощава на официалния сайт на общината.

При пристигането си в родопския град Мерал Акшенер беше посрещната от кмета на общината Сунай Хасан. Те се поклониха и поднесоха венци пред паметника на жертвите на т. нар. „възродителен процес“ в центъра на Момчилград. След това Мерал Акшенер разгледа откритата наскоро балканска библиотека „Иляз Ходжа“, а след това се отправи пеш към сградата на общината. По пътя турският политик се спираше и разговаряше с минувачите.

Снимка: momchilgrad.bg.

В община Момчилград Мерал Акшенер проведе среща с общественици от района. Турският политик се интересуваше и разпитваше как живеят малцинствата в страната. Акшенер подчерта, че самата е потомка на изселници от Северна Гърция.

„Ние турците сме малцинство, но обичаме България. Живеем в родината и работим за просперитета й“, отговори кметът Сунай Хасан. Той допълни, че е изключително важно турското малцинство в страната да бъде единно, а не да бъде разделяно.

В края на срещата Сунай Хасан подари за спомен на Мерал Акшенер панорамна снимка на Момчилград.

По-късно Мерал Акшенер и Сунай Хасан поднесоха венци пред чешмата, изградена в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес“ в село Груево.

Визитата на Мерал Акшенер ще приключи с откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу в 19.30 ч.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.