Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турската „Желязна лейди“ Мерал Акшенер пристига в България по покана на кмета на Момчилград

Турската „Желязна лейди“ Мерал Акшенер пристига в България по покана на кмета на Момчилград

Турската „Желязна лейди“, лидерката на „Добрата партия“ Мерал Акшенер пристига в България по покана на кмета на Момчилград Сунай Хасан, съобщи Епицентър.бг.

Тя ще вземе участие в 10-тата международна среща „Момчилград винаги в сърцето ми“, която събира момчилградчани от всички краища на града.

Г-жа Ашкенер, която е бивш министър на вътрешните работи на Турция, придружена от от депутати от Меджлиса, ще участва в церемонията по откриването на паметник на родения в село Птичар легендарен щангист Наим Сюлейманоглу.

В разпространено вчера съобщение до медиите, се отбелязва, че Акшенер, зам.-преседатели и членове на националното ръководство на партията, както и депутати, ще посетят Комотини и Момчилград на 24 и 25 юли.

Групата ще премине през ГКПП „Маказа“ в България. На границата тя ще бъде посрещната от кмета на Момчилград Сунай Хасан и от кмета на Кирково Шинаси Сюлейман.

В четвъртък по обяд, от 14 часа, Мерал Акшенер ще се поклони на гроба на убитата по време на Възродителния процес 17-месечна Тюркян в Могиляне.

Във вечерните часове Акшенер ще бъде в центъра на Момчилград, където в 19.30 часа ще започне церемонията по откриването на паметник на Наим Сюлейманоглу.

Паметникът на прочутия щангист е построен по идея на кмета Сунай Хасан и вече е поставен пред спортния комплекс, който носи името на покойния трикратен олимпийски шампион.

Фигурата на Джобния Херкулес е от месинг и е висока 2,20 метра. Височината на паметника с постамента е около 3 метра. Специално от Турция са докарани гранит и мрамор, които оформят пространството около паметника. Постаментът е облицован със сив измирски мрамор, осигурен от бизнесмена Себахатин Ватансевер.

„Наим Сюлейманоглу е най-известният момчилградчанин, прославил с постиженията си и България, и Турция в целия свят. Бяхме много близки с него. Най-малкото, което ние момчилградчани можем да направим, е да му издигнем паметник в родния Момчилград. Благодарен съм на всички, които се присъединиха към инициативата по издигането на монумента. Момчилград е много повече от населено място, Момчилград е дух, който свързва, независимо на какво разстояние живееш“, изтъква кметът на Момчилград Сунай Хасан.

Сред поканените на тържеството са роднините на световния и олимпийския шампион – майка му и двамата му братя.

В рамките на земляческата среща „Момчилград винаги в сърцето ми“ ще има и тържествено заседание на Общински съвет. На него общинските съветници ще удостоят със званието „Почетен гражданин на град Момчилград“ световния шампион по плуване Петър Стойчев и световния шампион по вдигане на тежести Федаил Гюлер.

Коя е Мерал Акшенер?

Турски политик, председател на „Партията на доброто“ от нейното създаване през 2017 г. Тя е първата жена в страната която заема длъжността – Министър на вътрешните работи на Турция, в периода 1996 – 1997, в правителстгвото на Тансу Чилер.

Родена през 1956 година, близо до Истанбул, Акшенер е потомка на имигранти от Гърция. Сърцето ѝ я влече към политиката още от малка, а неин идол става Лайля Атакан – първата жена-кмет в Турция. След като завършва история, печели място в парламента. И до ден днешен за нея на първо място остава върховенството на закона.

За мнозина в Турция Ашкенер е символ на смелостта и жертвоготовността. Когато военните сили на страната се опитват да премахнат правителството през 1997 година, Мерал Акшенер се опълчва на лидерите им. На директната заплаха над живота ѝ, тя отговаря: „Аз просто правя това, което е нужно“.

Така тя печели неофициалното си прозвище – „жената-вълк“.

Акшенер не бяга от битки, независимо колко са трудни, и никога не се предава – в това е категоричен нейният професор по история.

На последните президентски избори тя се изправи срещу Реджеп Ердоган в битка за президентското кресло на Турция. Тогава Ашкенер казваше за своя опонент: „Не ме е страх от Реджеп Ердоган. Не повече отколкото от една песъчинка!“

Нейното кредо във външната политика е – нуждаем се от прозрачност, от трезва преценка и от отговорни действия, които да са в съзвучие с националния ни интерес. Трябва да развиваме приятелски отношения с всички – с Русия, със Сирия и със САЩ.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.