Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски шпиони търсят врагове на Ердоган в Германия

Турски шпиони търсят врагове на Ердоган в Германия

Германската прокуратура води четири разследвания за предполагаема шпионска дейност на турското разузнаване (MİT) на германска земя. По искане на парламентарната фракция на СвДп правителството на Германия е предоставило документ от 13 страници, за който съобщава вестник „Ди Велт“.

От съдържанието на въпросния документ ставало ясно, че Турските тайни служби значително са разширили обхвата на нелегалните си операции в Германия.

„През последните десет години германската прокуратура е провела 23 разследвания, като 17 от тях са свързани само с периода 2017/2018 година“, се казва в отговора на федералното правителство.

Германската конституция забранява на чуждите тайни служби всякакви „самостоятелни действия“ на територията на страната. От отговора на германското правителство обаче става ясно, че Турция твърде малко се съобразява с този факт.

Опозиционните политици са на мушката на MİT

„Основната активност на MİT е насочена към шпиониране на опозиционни дейци“, се казва в документа, цитиран от вестник „Ди Велт“. През последните десет години вниманието на турските тайни служби е било насочено главно към забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други опозиционни групировки.

„След опита за преврат през лятото на 2016 година MİT започна интензивно да следи движението на проповедника Фетхуллах Гюлен“, се казва в отговора на германското правителство. Става ясно, че MİT се опитва да инфилтрира свои сътрудници и в стратегически германски институции. По време на рутинна проверка през миналата година било установено, че много от кандидатите за работа в германското вътрешно разузнаване, във военното контраразузнаване, Федералната криминална служба и други подобни институции са лица, свързани с турските тайни служби.

Според депутата от СвДП Щефан Томе, този факт „онагледява бездействието на германското правителство по отношение на инфилтрирането на турски агенти в германски институции“. Той изразява и недоволството си от това, че през последните десет години Германия не е екстрадирала нито един агент на МİT. „Това създава впечатлението, че германското правителство не се вглежда достатъчно внимателно в дейността на МİT на германска земя, или че съзнателно щади турските агенти“, казва депутатът, цитиран от вестник „Ди Велт“.

1345 турски граждани са поискали убежище в Германия

Нарастващият брой сигнали срещу MİT показва, че турските тайни служби разширяват обхвата на операциите си в Германия. Федералното правителство назовава и вероятната причина за това: след неуспешния опит за преврат се е увеличил броят на турските граждани, които преди са заемали „стратегически“ постове в родината си, а междувременно са подали молби за убежище в Германия. Анкара гледа на подобни „дезертьори“ като на държавни изменници.

От ноември 2016 до ноември 2018 година общо 1345 турски граждани, които са притежавали дипломатически или служебни паспорти, са подали молби за убежище в Германия. Предполага се, че броят на тези хора е доста по-голям, тъй като попълването на данни за притежаван дипломатически паспорт е доброволно. Във въпросната статистика не са обхванати и представителите на турските въоръжени сили, които са поискали убежище в Германия.

“Дойче веле”

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.