Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турците гледат, българите купуват

Турците гледат, българите купуват

Българските туристи се оказаха спасителен пояс за турските търговци на дини в Одрин. Местните търговци предлагат своята продукция в близост до граничния пункт „Капъкуле“, вместо това да правят в центъра на град Одрин.

Според местни издания причина за това са все повече намаляващата покупателна способност на турските граждани, както и обезценяването на турската лира. Турските медии посочват, че 1 лев се обменя за около 8 турски лири.

Според опозиционния депутат от Народнорепубликанската партия (НРП) Окан Гайтанджъоглу, турските граждани не могат да си позволят да купят дини, въпреки че на пазара се предлагат на парчета. „В момента (дините) се предлагат за 20 лири килограма. При тези цени само българските туристи могат да си го позволят. Къде изпадна Турция? Турците гледат дините, а българите ги купуват„ каза Окан Гайтанджъоглу, цитиран от hudutgazetesi.com.

С обезценяването на турската лира спрямо лева, българските туристи масово пазаруват от Одрин. В началото на сезона в Турция се внасят дини от Иран. Поради скъпите цени турският потребител, който би пожелал да купи цяла диня трябва да плати най-малко 100 лири, което се оказва непосилно за голяма част от обществото. Като решение на този проблем търговците в Одрин намират да предлагат своята стока на българските туристи на пътя към граничен пункт „Капъкуле“.

На тези цени само българските туристи пазаруват

Според опозиционният депутат Окан Гайтанджъоглу вече е сезонът на дините, но вместо местна продукция се предлагат дини от Иран. „В момента килограм диня се предлага за 20 лири. При тези цени клиенти са само българските туристи. Търговецът Нуруллах, с когото разговарях, е отворил своя сергия не на центъра на града, а на пътя на българските туристи към граничен пункт „Капъкуле“, изтъква Гайтанджъоглу.

От 2002 година насам турската лира се обезценила 18 пъти

По думите на опозиционния депутат турската лира се е обезценила цели 18 пъти спрямо българския лев. „През 2002 г. за 1 лира можехме да купим 2 лева, а през 2010 година 1 лира се изравни на 1 лев. Сега за да купим 1 лев трябва да дадем 9 лири. Т.е. от 2002 г. насам турската лира се е обезценила 18 пъти. Това може да го разберем и от продажбите на дини“, изтъкна Окан Гайтанджъоглу.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.