Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция може да купи от САЩ „Пейтриът“ заедно с руските С-400

Турция може да купи от САЩ „Пейтриът“ заедно с руските С-400

Турция е предложила на САЩ да закупят техните зенитно-ракетни системи „Пейтриът“ заедно с руските С-400, заяви турският лидер Тайип Ердоган.

“Направих им предложение. Аз лично казах на президента на САЩ Доналд Тръмп: „Можем да купим „Пейтриът“ от вас заедно със С-400”. Те отговориха: „Ако това е сериозно, нека поработим върху него. Ако можете да го прокарате през конгреса, ние също ще работим“. И ако получим такава оферта, ще имаме и алтернативна система за отбрана“, каза Ердоган пред турски репортери на борда на самолета, завръщайки се от САЩ, цитиран от вестник „Милиет“.

По неговите думи предложението на САЩ относно системите за противовъздушна отбрана „не трябва да принуждава Турция да търси друг път“.

Доставките на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. В средата на септември приключи втората фаза на доставката на С-400. Според Ердоган, руските системи за противовъздушна отбрана ще заработят напълно през април 2020 г. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.