Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция се сдоби с четвърти сондажен кораб

Турция се сдоби с четвърти сондажен кораб

Четвъртият сондажен кораб, с който Турция се сдоби миналата година, пристига в страната следващата седмица и ще се насочи към Източното Средиземноморие за първата си задача, съобщава „ТРТ Хабер“.

Корабът вече е отпътувал от Република Корея за Турция, показват данни на международното корабоплаване. В момента той плава в алжирски води.

Очаква се корабът, дълъг 238 и широк 42 метра, да акостира на пристанището Ташуджу в средиземноморския окръг Мерсин. Именно Средиземно море вероятно ще бъде и дестинацията на първата му мисия, отбелязва „ТРТ Хабер“. Понастоящем плавателният съд носи името „Cobalt Explorer“, но се очаква да бъде преименуван.

Турция купи този кораб в края на миналата година. Той е способен да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Както уточни преди време държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, става дума за кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.

Освен него Турция разполага и със сондажните кораби „Фатих“, „Кануни“ и „Явуз“, както и с два сеизмографски – „Оруч Реис“ и „Барбарос Хайреттин паша“.

През август 2020 г. корабът „Фатих“ откри 320 млрд. куб.м газ в кладенеца Туна-1 в Сакария, Черно море, а през октомври същата година в същото находище бяха намерени още 85 млрд. куб.м. През юни м.г. страната обяви и нова находка – 135 млрд. куб.м газ в кладенеца Амасра-1 в северната част на находището Сакария. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.