Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският сондажен кораб ще търси нефт и газ в Средиземно море до 7 октомври

Турският сондажен кораб ще търси нефт и газ в Средиземно море до 7 октомври

Турция е издала навигационно уведомление (НАВТЕКС) за зоната, в която сондажният ѝ кораб „Абдулхамид Хан“ ще извършва дейности в Източното Средиземноморие, съобщи електронното издание на турския в. „Сабах“.

Новият кораб, който бе изпратен на първата си мисия, ще бъде разположен във водите край окръг Анталия, на 55 км от град Газипаша. Според издадения от турските власти НАВТЕКС корабът ще изпълнява дейностите си в зоната до 7 октомври.

„Абдулхамид Хан“ отплава вчера към кладенеца Йоруклер-1, където ще извършва проучвателните си дейности след церемония с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и министъра на енергетиката Фатих Дьонмез. Корабът „ще продължи да търси, докато не намери нещо“, заяви президентът на церемонията по изпращането, предаде ДПА.

С тази стъпка Турция възобновява дейностите си по издирване на въглеводороди в Източното Средиземноморие след двугодишно прекъсване. Това идва в момент, когато отдавнашното напрежение между Турция и Гърция отново се изостри на фона на обвинения от турска страна, че Атина нарушава демилитаризирания статут на егейски острови, и други твърдения, пораждащи търкания между двете съседки.

Ердоган посочи, че сондажният кораб „Абдулхамид Хан“ е „символ на новата визия на Турция“ в областта на енергетиката.

Президентът заяви, че със своите кораби „Фатих“, „Кануни“, „Явуз“ и „Абдулхамид Хан“ Турция разполага с „рядко срещан“ в света сондажен флот.

„Сега, с четири сондажни кораба и два кораба за сеизмични изследвания, ние също сме ангажирани в тази област“ (проучванията за природен газ), каза той.

„Абдулхамид Хан“ е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.

Ердоган посочи още, че Турция извършва проучвателните и сондажни операции в Средиземно море в рамките на своята юрисдикция, като подчерта: „Не се нуждаем от ничие разрешение за това.“

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия. През 2020 г. спорът ескалира, след като Турция изпрати изследователския си кораб „Оруч Реис“ в Източното Средиземноморие.

ЕС многократно осъди дейностите на Турция и наложи санкции заради сондажите край Кипър.
Турският президент засегна в изказването си и въпроса за сондажите в Черно море, където Турция откри значителни газови резерви.

„Планираме да завършим дейностите в 10-те сондажни кладенеца от първата фаза (на експлоатацията) на газа в Черно море и да започнем да пускаме придобития от там природен газ към нашия народ през 2023 г.“, добави президентът.

През август 2020 г. корабът „Фатих“ откри 320 млрд. куб.м газ в кладенеца Туна-1 в Сакария, а през октомври същата година в същото находище бяха намерени още 85 млрд. куб.м. През юни м.г. страната обяви и нова находка – 135 млрд. куб.м газ в кладенеца Амасра-1 в северната част на находището Сакария. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.