Home»ЗДРАВЕ»В разгара на лятото 3 насоки за правилния слънцезащитен продукт

В разгара на лятото 3 насоки за правилния слънцезащитен продукт

Знаете ли какво точно означават онези SPF номера върху опаковките на слънцезащитните продукти? Или кои от тях трябва да се избягват, ако имате чувствителна кожа? Уверете се, че купувате подходящия продукт за вас с някои кратки факти от експертите.
Изборът на слънцезащитен крем може да бъде объркващ. Рафтовете са пълни с множество марки, които рекламират различни нива на SPF, като всички те претендират, че се грижат и защитават добре най-големия орган – кожата. И така, ето какво трябва да търсите при закупуването на слънцезащита:

Какво означава SPF?

SPF означава слънцезащитен фактор. Това не е специфична съставка и се отнася до времето, необходимо за появата на зачервяване на кожата, изложена на ултравиолетова (UV) радиация след прилагане на продукта, в сравнение с времето, когато не се използва такъв продукт. Например, ако отнема 10 минути, за да може незащитената кожа да покаже зачервяване, тогава със SPF 30 това ще отнеме 30 пъти повече време.
Какви са физичните и химичните слънцезащитни продукти?
Потребителите трябва да гледат съставките на слънцезащитните продукти, защото има продукти с физични и с химични филтри. И двата работят много добре, но някои хора са алергични към химикалите, така че трябва да преминат към физичните. Те са непрозрачни и по-трудни за нанасяне, докато химичните обикновено са по-течни и без мирис.
Химическите слънцезащитни продукти често включват съставката авобензон. Новите изследвания показват, че когато авобензонът е изложен на комбинация от светлина и хлорирана вода, той може да се разпадне в някои много вредни съединения, част от които са известни канцерогени.

Съществува ли пълна защита от слънцето?

Тези кремове все пак не са броня срещу слънцето. Иначе, за да се постигне нивото на SPF от етикета, те трябва да се прилагат по около 35 мл най-малко 20 минути преди показ на слънце и отново на всеки два часа след плуване, изпотяване или изсушаване с кърпа.
Слънцезащитните продукти трябва да бъдат с широк спектър и водоустойчиви. Широкоспектърните слънцезащитни средства предпазват от UVA и UVB, два вида UV лъчи, произвеждани от слънцето. UVB е основната причина за слънчево изгаряне, но и UVA, и UVB допринасят за повишен риск от рак на кожата.
Освен това хората, които излизат на открито, трябва да носят шапка и слънчеви очила и да имат леко облекло, покриващо колкото е възможно повече кожата.

Учени алармират за опасна за здравето диета

Американски учени идентифицираха вегетарианска диета, която е вредна за здравето, пише БТА. Те установили, че консумацията на рафинирани зърнени храни и много продукти, съдържащи захар, е свързана с висок риск от сърдечносъдови болести.
До тези заключения учените стигнали, след като анализирали три вида диети. Първата диета включвала продукти с растителен и животински произход, втората – пълнозърнести храни, ягоди, зеленчуци и плодове, а третата – рафинирани зърнени храни, картофи и подсладени напитки.
Най-добри здравни показатели имали онези, които следвали втората диета, докато консумацията на продукти с растителен и животински произход и вегетарианската диета, включваща рафинирани зърнени храни, картофи и подсладени напитки, се оказали свързани с повишен риск от сърдечносъдови болести.
Учените отбелязват, че всички хранителни режими, базирани върху вегетариански храни, не са еднакво полезни за здравето.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.