Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»В Турция откраднали оригинален часовник от часовникова кула и сменили с пластмасов

В Турция откраднали оригинален часовник от часовникова кула и сменили с пластмасов

При реставрационни работи в историческа часовникова кула в окръг Анталия, Южна Турция, било установено, че оригиналният часовник, монтиран на фасадата на кулата в началото на XX век, е бил откраднат и сменен с пластмасов, съобщи „Хюррийет дейли нюз“.

Освен това железният корпус, в който е монтиран пластмасовият часовник, е предизвикал пукнатини в конструкцията, предаде информационната агенция „Демирьорен“, пише БТА.

Часовниковата кула, една от забележителностите в Анталия, е част от градските крепостни стени, изградени през елинистическата епоха. В началото на XX в. султан Абдулхамид II превърнал тази част от стената в часовникова кула.

Поддръжка на часовника за последно е била извършена през 1985 г. Според официални представители е възможно механизмът да е бил откраднат през 1988 г.

Реджеп Гюрген, който в момента е на 75 години, е последният човек, който е извършил поддръжка на часовника. „Това беше механизъм, произведен във Франция, който задвижваше часовника, и на него нямаше стъкло или корпус около него. Не знам къде са отишли оригиналните части на часовника. Тогава дори казах на властите да осигурят защита на оригиналния часовник“, казва Гюрген.

Джемил Карабайрам, ръководител на Департамента за паметниците на културата в Анталия, каза, че вече е започнала работа за изработката на часовник, подобен на оригиналния механизъм.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.