Home»АКТУАЛНО»Властите в Кипър са спечелили 4 млрд. евро от продажба на гражданство

Властите в Кипър са спечелили 4 млрд. евро от продажба на гражданство

Руски олигарси и представители на украинските елити, обвинени в корупция, са сред стотиците хора, които са получили европейско гражданство от властите в Кипър в рамките на т. нар. схема за „златна виза“.
Правителството на о. Кипър е спечелило над 4 млрд. евро от 2013 г. насам, предоставяйки гражданство на богаташи, като по този начин им осигурява право да работят в Европа в замяна на финансови инвестиции, пише британският в. „Гардиън“. Само за изминалата година в рамките на тази схема са били издадени над 400 паспорта, посочва още изданието.

Преди 2013 г. кипърско гражданство се даваше по преценка на властите чрез не толкова официална версия на настоящата схема.

В списък с имената на хората, облагодетелствали се от „златната виза“, са известни бизнесмени и политически фигури с голямо влияние, включително бивши депутати от руския парламент, основатели на най-голямата украинска търговска банка и милиардери в хазартния бизнес, посочва още „Гардиън“.

По отношение на правилата преди 2013 г., то от тях са се възползвали колекционерът на произведения на изкуството Дмитрий Риболовлев, купил имение в Палм Бийч от Доналд Тръмп, както и сирийският бизнесмен Рами Маклоуф, който има тесни връзки с президента Башар Асад и е в списъка със санкции на Вашингтон от 2008 г. Гражданство той е получил през 2010 г.

От своя страна Риболовлев се оказа в центъра на международен скандал, след като по време на предизборната кампания за президентските избори в САЩ маршрутът на неговия частен самолет съвпадна с този на Тръмп. По думите на руския бизнесмен това е съвпадение и той не се е срещал тогава с кандидат-президента.

Настоящата схема за предоставяне на гражданство срещу инвестиции в Кипър изисква кандидатът да има 2 млн. евро в недвижима собственост в страната или 2,5 млн. евро, инвестирани в компании или държавни облигации. Не съществува изискване за владеене на език или друго допълнително условие, освен необходимостта страната да се посещава веднъж на всеки седем години.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.