Home»АКТУАЛНО»Xiaomi отново изпреварва по продажби на смартфони

Xiaomi отново изпреварва по продажби на смартфони

Преди малко повече от седмица агенцията Strategy Analytics сподели данни, че през втората четвърт на 2021 година китайската марка Xiaomi е изместила Samsung от първото място за най-много продадени смарт телефони в Европа.

Според маркетинговите анализатори Canalys през второто тримесечие на тази година продажбите на Xiaomi са скочили с 83%.

По данни на маркетинговата агенция Counterpoint Reasearch през юни китайската марка Xiaomi е държала 17.1% от световните продажби, докато дяловете на Samsung и Apple се равняват – респективно на 15.7% и на 14.3%.

Какво се случи в топ 3 на световния пазар по-рано през 2021 година

Във второто тримесечие на 2021 година първото място бе заемано от южнокорейския гигант Samsung с 19% от пазара (растеж на предлагането с 15%). Apple за този период е бил 14%, а предлагането на продуктите й се е повишило само с 1%.

Може би за някои ще бъде изненада, но в световния топ 5 през второто тримесечие на 2021 година попадат и китайските марки Vivo и Oppo – с по 10% всяка (съответно с 28% и с 27%).

С какво Xiaomi успяват

Очевидно Xiaomi успява по-ефективно да запълни празнината, оставена след отсъствието на Huawei сред топ производителите на смарт телефони.

След като бе представен по-рано тази година модела Mi 11 Ultra – премиум смартфон – с цена от 5999 юана (928 американски долара), стана ясна каква е следващата цел на Xiaomi – пробив във високия клас. В същото време компанията пусна и първия си сгъваем смартфон – Mi Mix Fold, който може да бъде закупен за 9,999 юана (или около 1547 американски долара).

Припомняме, че всокотехнологичната корпорация е основана през едва през април 2010 година с централа в Пекин. В края на декември 2020 година пазарната й капитализация за първи път надхвърли 100 млрд. долара.

Любопитен факт е, че марката вече има официален магазин в България, който се намира в един от големите търговски центрове в столицата.

БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.