Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ЮНЕСКО: Промените в „Света София” ще преразгледат статута й

ЮНЕСКО: Промените в „Света София” ще преразгледат статута й

ЮНЕСКО трябва да бъде уведомена за всяка промяна в статута на истанбулския музей „Света София”. Всяка промяна може да наложи преразглеждане на статута му от Комитета за световно наследство, съобщи Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, предаде БГНЕС.

Очаква се днес Върховният административен съд на Турция да обяви, че преобразуването на „Света София” в музей през 1934 г. е незаконно, което ще даде зелена светлина за възстановяването му като джамия, пише „Катимерини”.

Според заявление от ЮНЕСКО, „Света София” е включена в списъка на обектите на световното културно наследство като музей и като такъв има определени ангажименти и законови задължения.

Държавата трябва да се увери, че нито една промяна не подкопава изключителната универсална стойност на обектите на нейна територия, включени в списъка, заявиха от международната организация.

ЮНЕСКО трябва да бъде предварително уведомена от съответната държава за всяка промяна и, ако е необходимо, да бъде направен преглед от страна на Комитета за световно наследство.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.