Home»АНАЛИЗИ»Защо Ердоган се нуждае от посредничеството в руско-украинския конфликт?

Защо Ердоган се нуждае от посредничеството в руско-украинския конфликт?

Турция, както и Израeл, се опитва да играе ролята на посредник за разрешаването на кървавия руско-украински конфликт. Според някои коментатори правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган буквално „се е вкопчило в посредническата роля“, но не толкова с цел да подобри имиджа си в международен и регионален план, а най-вече за да възстанови престижа си във вътрешната политика.

През последните месеци подкрепата за управляващата в Турция проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) намалява все повече главно заради икономическите проблеми в страната. Миналата година турската лира поевтиня сериозно, а инфлацията достигна невиждани в последните години стойности, като през март Турският статистически институт обяви, че е отчетена инфлация от 61,14% – най-високата годишна стойност на този показател от 20 години. По неофициални данни обаче инфлацията в страната е била над 100%.

Смята се, че повишаването на цените се дължи на икономическата криза, изострена от пандемията КОВИД-19. Освен това руската инвазия Украйна доведе в частност до рязко повишаване на цените на газа, петрола и зърното.

На фона на всичко това през миналия месец подкрепата за ПСР спадна до 32 процента, като разликата в подкрепата за управляващата партия и за основната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия (НРП) намаля до под два процента. Според данни на анкета на социологическата агенция Йонейлем 30,3% от анкетираните турци са заявили, че подкрепят НРП.

На този фон продължават срещите на лидерите на шестте опозиционни партии в Турция (сред които НРП и „Добра партия“), които се обединиха за общи действия за връщане към парламентарна система на управление. Тази седмица лидерът на „Добра партия“ Мерал Акшенер за пореден път призова за организирането на предсрочни избори в страната. Акшенер посочи, че изборите в страната вече „не са избор, а необходимост“.

В международен план Турция се опитва да играе една от най-важните роли в момента – на посредник миротворец в конфликта между Москва и Украйна. Анкара поддържа много добри контакти и с двете страни, като в началото на военния конфликт Ердоган обяви, че Турция няма да се откаже нито от Русия, нито от Украйна. Турция организира две изключително важни срещи между представители на двете страни в конфликта в Анталия и Истанбул.

Коментарите, направени след срещите, сред които формулировката, че „Ердоган е световен лидер“ и че сега „дори, ако се обединят 60, а не шест партии, е невъзможно Ердоган да бъде свален от власт“, показват всъщност, че администрацията на турския лидер се нуждае от посредническата роля най-вече, за да се сложи край на намаляването на престижа му във вътрешната политика. И така както и преди при конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах и в украинския конфликт очевидно „турските управляващи искат да превърнат външната политика в инструмент за промяна на балансите във вътрешната политика в тяхна полза“, писа опозиционният в. „Евренсел“.

Оказаната на Украйна помощ от Запада (с финансиране и оръжие) на практика разби сметките за скорошно приключване на руската операция и предостави на Володимир Зеленски нови възможности. За продължаването на преговорите в Турция (които стартираха в Беларус) бе помолил Зеленски, а за Ердоган, който отдавна бе готов да поеме тази роля, не бе трудно да убеди Путин. Кремъл сметна за целесъобразно от гледна точка на интересите си правителството на Ердоган, което обяви, че е против антируски санкции и не прекрати отношенията си с Русия въпреки членството в НАТО и подкрепата за Украйна с безпилотните самолети, да продължава да заема такава позиция (за посредничество в разрешаване на руско-украинската криза), посочва още изданието.

Междувременно този месец турският президент за пореден път обеща „да опази“ турските граждани от увеличаващата се инфлация, като припомни целта на правителството си да се нареди сред десетте най-големи икономики в света.

„Високите нива на инфлация и увеличаващите се цени не са само наш проблем. Повечето европейски страни са изправени дори пред по-лоша ситуация, отколкото ние и властите дори в най-развитите страни казват на гражданите, че благосъстоянието им ще намалее“, каза Ердоган.
На този етап само времето ще покаже дали действията на Анкара в национален и международен план ще доведат до желания от властите резултат за връщане на подкрепата на избирателите. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.