Home»АКТУАЛНО»Журналистка разказва от първо лице за терористите от ИДИЛ

Журналистка разказва от първо лице за терористите от ИДИЛ

Германската журналистка Суад Мекхеннет стана популярна, след като успя да разобличи самоличността на терориста от ИДИЛ, известен с името Джон Джихадиста. Суад Мекхеннет е кореспондентка на в. “Вашингтон пост”, а преди това е сътрудничила на други световни издания. Родена е в Германия, в семейство на майка туркиня и баща мароканец. Успява да се внедри в редиците на терористичната организация ИДИЛ и успешно да скрие своята самоличност.

Журналистката от първо лице е свидетел на много зверства на терористите, които споделя в новата си книга „I Was Told to Come Alone“ („Беше ми казано да дойда сама“). Книгата на Суад Мекхеннет в един аспект разказва за раждането на радикалния ислямизъм. Успешната журналистка се фокусира върху човешките истории, които са останали в сянката на актуалните новини за терористите.

Границата между Турция и Сирия е основен маршрут за ИДИЛ

Спомените на германската журналиста започват с впечатленията й за арестуваните радикални групи в германските градове след 11 септември. Мекхеннет е работила и изследвала в много страни от Близкия изток до Северна Африка и изтъква, че границата между Турция и Сирия е основен маршрут за ИДИЛ.

Книгата доказва, че терминът „война между Запада и исляма“ е въображаем, а изказа за “война между културите” най-много служи на радикалите и терористите. Освен това в книгата се търси и отговор на въпроса: „Защо Арабската пролет не постигна желания успех?“.

Своят интерес към Близкия изток и изследване на радикализирането в региона Мекхеннет обяснява така: „Това за мен е нещо повече от професия. Това е история за търсене на собствената ми самоличност“. Но най-интересната част в книгата е самопризнанието на авторката: „Бях на път да се радикализирам и да се включа сред тях“.

Спомените на журналистката в книгата са обективен поглед на процесите в мюсюлманския свят и показва, колко сериозен е проблемът с радикализма.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.